Све више држава забрањује новогодишњи ватромет

GS
Foto: Unsplash

Прекрасан призор шаренила и облика на ноћном небу деценијама је симбол уласка у нову годину.

Али та љепота, нажалост, долази са гласном, заглушујућом буком. Она смета кућним љубимцима, али и д‌јеци, као и старијима слабијег здравља. И док једни не могу замислити дочек без свјетлосног спектакла који обасјава небо, други подржавају нови тренд који у Европи све више узима маха. Посљедњих година се све више мјеста одлучује на прославу без буке.

Медији пишу како је у Холандији чак 16 општина најавило да ће у 2024. ући без свјетлосно-звучног спектакла. Међу њима су, на примјер, Тилбург, Арнем и Ајндховен, који први пут у својој историји спремају прославе без бучних догађаја. 

Неколико општина је најавило да ће подржати забрану, али од сљедеће године. Ово само показује да ће се овај тренд наставити ширити и у будућности. Разлози за забрану су бука, која је посебно штетна и стресна за кућне љубимце, као и светлосно и звучно загађење, као и загађење на тлу које остаје након испаљивања лаких ракета.

Наравно, није само Холандија дио овог тренда. Словаци су од ове године потпуно забранили продају и употребу појединих пиротехничких производа.

Забрана се односи на ватромете Ф2 и Ф3, који укључују петарде, прскалице, ватромете, римске свијеће, минске ватромете, баражне ватромете и све ракете које производе буку. Ово је редак пример да се одлука о забрани доноси на националном нивоу, у већини европских земаља одлука је препуштена локалним властима, преноси Б92.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана