Србија дала 5,8 милиона динара за два средњовјековна рукописа на аукцији у Лондону

Блиц
Foto: Агенције

ЛОНДОН- Република Србија је на аукцији у Лондону купила два значајна српска средњовијековна рукописа: "Српски октоих" и "Житије Варлама и Јоасафа", чиме ће бити обогаћен фонд старих и ријетких књига Народне библиотеке Србије, саопштило је Министарство културе.

Како се наводи у саопштењу, два рукописна ремек-дјела из прве половине 14. вијека и почетка 15. вијека купљена су од аукцијске куће Кристис, које је у име наше земље купила је Амбасада у Великој Британији.

Српски октоих

Један од купљених рукописа је Српски октоих (фрагмент, прва половина XIV вијека, пергамент).
- Према процени енглеског слависте Ралфа Клеминсона потиче из XIV века, али се може рећи да писмо припада његовој првој половини или чак крају XIII века. Реч је о обједињеним одломцима из различитих делова Октоиха параклитика, а писани су српскословенским језиком, рашким правописом, ситним књижним писмом. Значај овог рукуписа је немерљив имајући у виду да је сачувано тек неколико српских октоиха на пергаменту, а ниједан целовит - стоји у саопштењу ресорног Министарства.

Житије Варлама и Јоасафа

Други купљен рукопис на аукцији је Житије Варлама и Јоасафа (почетак XV века, папир) и такође није потпун, а вријеме његовог настанка је одређено филигранолошком анализом.

- Први део текста чини Житије Варлама и Јоасафа, омиљено штиво како у дворској, тј. властеоској, тако и у монашкој средини, између осталог, због тога што је паралела проналажена у животу Св. Симеона и Св. Саве. Другу текстуалну целину чине слова, похвале и изводи из житија на веће празнике према календарском поретку, а језик је српскословенски, правопис измењени рашки - објашњавају из Министарства.

"Важна вијест за нашу културну баштину"

Додају да су данашњом куповином драгоцјених средњовијековних рукописа, Министарство културе и Република Србија потврдили стратешко опредjељење за бригу о културном насљеђу и настојање да се у земљу врате покретна културна добра од великог културног, историјског и националног значаја.

Министар културе Никола Селаковић рекао је да је цијена по којој су, за сада без пореза, откупљени наведени рукописи 57.000 фунти, односно око 5,8 милиона динара.

"Ово је изузетно важна и велика вест за нашу културну баштину, која је силом прилика и историјских околности расута по читавом свету, али Министарство културе ће наставити озбиљно да прати светско тржиште и када год будемо у прилици – радићемо на томе да наше културно благо расуто широм света враћамо у отаџбину", истакао је Селаковић.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана