Шпицеров дворaц - некада најљепша грађевина у којој је снимао Клинт Иствуд, данас "кућа духова"

Срна
Foto: klix.ba

У Беочину у Србији налази се врло интересантна грађевина која годинама трули и пропада. Ријеч је о Шпицеровом дворцу, односно вили коју је крајем 19. вијека изградио Едуард Еде Шпицер, један од тројице власника Беочинске фабрике цемента.

Изграђена далеке 1898. године на обронцима Фрушке Горе, на самом крају 19. стољећа, ова грађевина била је дом породици Шпицер. Дизајнирао ју је Имре Стајндл, човјек који је одговоран за изглед зграде мађарског парламента у Будимпешти. На дворцу су примјетни елементи готике, роматике, ренесансе, барока и сецесије.

Породица Шпицер је у дворцу живјела све до 1941. године, када су због Другог свјетског рата напустили Србију и отишли у Њемачку.

Дворац је до краја рата користила њемачка војна команда, након чега га је преузела држава. До краја деведесетих година прошлог вијека кориштен је за одржавање школске наставе, био је луксузни ресторан и диско клуб, дом за радијску станицу, градска библиотека...

Прије него је у потпуности напуштен, дворац је кориштен као сет за снимање филмова. Интересантно је да је чувени Клинт Иствуд овдје снимио неколико сцена за свој филм “Келијини Хероји”.

Иако је некад важио за једну од најљепших грађевина у Србији, Шпицеров дворац је данас готово у потпуности обгрљен зеленилом и затрпан смећем. Врата и прозори су у потпуности уништени, а кров је близу потпуног урушавања. Јединствену грађевину некада је окруживао велики врт с мноштвом фонтана, но данас је све то уништено и обрасло у коров, преноси klix.ba

Због сабласног изгледа данас се зове и “кућа духова”, а мјештани не губе наду да ће надлежни реаговати и вратити овој грађевини некадашњи сјај.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана