Продаје се јахта украјинског олигарха Медведчука заплијењена у Хрватској

Tanjug
Продаје се јахта украјинског олигарха Медведчука заплијењена у Хрватској

ЛОНДОН -Јахта у власништву санкционисаног украјинског олигарха Виктора Медведчука, која је почетком ове године заплијењена у Хрватској, биће продата на аукцији, пише лондонски Гардијан.

 Украјинска влада је саопштила да је хрватски суд пресудио да  Медведчукова 92,5 метара дугачка јахта Ројал Романс треба да буде пренијета на украјинску Агенцију за поврат и управљање имовином (АРМА), наводи лист.

    Бивши украјински посланик и Путинов савезник Медведчук ухапшен је у Украјини у априлу, али је ослобођен и изручен Русији у размени заробљеника у септембру. 

    АРМА је специјалан огранак украјинске владе задужен за "проналажење, праћење и управљање имовином стеченом корупцијом". 

    Та агенција је најавила да ће јахту продати на аукцији, што ће бити прва таква продаја од које ће Украјина профитирати откако су западне владе заплениле имовину већег броја олигарха после почетка руске инвазије на Украјину у фебруару. 

    АРМА је потврдила да су њихови агенти долетјели у Хрватску и прегледали заплењену јахту, коју је изградио холандски бродоградитељ суперјахти Фидшип 2005. године. 

    Јахта располаже кабинама за смјештај 14 гостију и базен широк четири метра, а на њој може да борави укупно 21 члан посаде. 

    Иначе, у септембру је на аукцији продата 72,5 метара дугачка суперјахта руског олигарха Дмитрија Пумпјанског непознатом купцу за 37,5 милиона долара. То је била прва продаја такве врсте откако је Русија напала Украјину, али је зарада од те  продаје отишла америчкој инвестиционој банци "ЈП Морган", која је тврдила да јој Пумпјански дугује 20,5 милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана