Поново се отвара крипта италијанског диктатора

Агенције
Поново се отвара крипта италијанског диктатора

Крипта Бенита Мусолинија (1883-1945), која се налази на гробљу Св. Касијана у Предапију и ове године биће отворена за његове присталице и све који буду жељели да “завире унутра”.

Мусолини је рођен у граду Предапио на сјеверу Италије, близу Болоње, 1883. године. Ту су му премјештени посмртни остаци тек 1957. године.

Крипта ће бити отворена за јавност 29. јула поводом годишњице његовог рођења, а градоначелник Роберто Канали, заједно са члановима породице Мусолини ради на промоцији локације.

Канали је рекао да жели да промовише гробницу као туристичку атракцију за јачање локалне економије. Крипта је затворена од 2017. године.

Крипта се наиме, како поручује, отвара како би стари и млади носталгичари фашистичког режима могли да искажу своје трајно поштовање политичару који је тај режим утемељиво и одвео у пропаст, пише MSNnews.

Крипта је већи дио године била затворена и то не због неке државне забране, већ због тога што су Мусолинијеви потомци и чланови породице били у свађи. Крипта је приватна гробница унутар приватне капеле коју је Мусолини саградио, а у коју је пренио и посмртне остатке својих родитеља Алесандра Мусолинија и Розе Малтони.

Мусолинијева праунука Ракел Мусолини захтијева да крипта буде отворена током цијеле године. Тај захтјев подржава и његова унука Алесандра Мусолини и још неки чланови породице.

Није ово први пут да Бенито “помаже” економији своје земље. У Предапију је цвјетала индустрија сувенира и разних других стварчица које су имале на себи његов лик. Међутим, дијелом је продаја тих сувенира пала када је дио фамилије одлучио да се крипта затвори и онемогућила приступ Мусолинијевој мраморној глави у природној величини.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана