Побједник АИ фото конкурса дисквалификован јер је његова слика – стварна

Независне
Foto: X

Лако је замислити текстуални упит који је Мајлс Астреј могао да унесе у алат за генерисање слика помоћу вјештачке интелигенције како би добио своју дивљу фотографију фламинга који изгледа као безглава лопта од розе перја на танким ногама. Слика је освојила двије награде у АИ категорији међународног фотографског такмичења.

Преокрет - вјештачка интелигенција није имала никакве везе са Астрејевом фотографијом. Он ју је снимио камером. Због тога је дисквалификована са 1839 Авардс након што је освојила треће мјесто и награду публике за АИ фотографију.

Такмичење, названо по једној од најформативнијих година у историји фотографије, укључује низ категорија: животиње, архитектура, пејзажи, људи, фотожурнализам, мртва природа. Фотографи из 55 земаља учествовали су на овогодишњим 1839 Авардс. Астреј је своју фотографију фламинга доставио у АИ групу како би доказао да умјетност коју генеришу људи није изгубила утицај у свијету алгоритама.

"Након што сам видио недавне случајеве гдје слике генерисане помоћу вјештачке интелигенције надмашују стварне фотографије на такмичењима, пало ми је на памет да бих могао преокренути ову причу на начин на који само човјек може и хоће, тако што ћу конкурисати са стварном фотографијом на АИ такмичењу", објашњава Астреј на свом сајту.

Видио је слику, названу “Фламингоне”, као савршеног кандидата за тај посао “јер је то надреална и готово незамислива фотографија, а опет потпуно природна. То је прва стварна фотографија која је освојила АИ награду“.

Судије изThe New York Times-a, Getty Images-a, Maddox Gallery и Centre Pompidoua у Паризу су међу онима који су изабрали овогодишње побједнике. Одмах након што је Астреј сазнао да је побиједио, обавијестио је организаторе такмичења да је заправо снимио своју “АИ” слику птице која чеше свој стомак са Никон Д750 ДСЛР камером, користећи Lightroom за конверзију из RАW формата у ЈПГ и направивши неколико минималних прилагођавања.

"Не обрађујем своје слике много и обично само да исправим оно што камера није аутентично забиљежила", навео је Астреј у имејлу. "Волим да покажем свијет какав јесте".

АИ, наравно, и даље изазива различите реакције код умјетника – од узбуђења због његовог потенцијала да усмјери њихов рад у чудне и дивне правце до забринутости да ће утицати на њихову егзистенцију, па чак и промијенити саму природу креативности.

Лили Фирман, суоснивач и директор 1839 Аwардс, рекла је да организација у потпуности цијени Астрејеву поруку подношењем стварне фотографије у АИ категорији.

“Слажемо се да је то важна, релевантна и правовремена изјава“, рекла је Фирман у имејлу.

“Међутим, након много интерне расправе, одлучили смо да дисквалификујемо његову пријаву у АИ категорији из обзира према осталим умјетницима који су поднијели своје радове“.

Астреј је ову одлуку назвао “потпуно оправданом и исправном“, и додао да га је подршка организације за његову намјеру пријатно изненадила.

Фотограф, који тренутно живи у Ла Пазу, Боливија, себе сматра креативним номадом, радећи са непрофитним организацијама у Еквадору, Перуу, Никарагви, Индији, Индонезији, Лаосу и Јужној Африци и фотографишући локалне заједнице широм свијета. Снимио је “Фламингоне” у Аруби 2022. године, устајући у пет ујутро како би избјегао гужве на плажи познатој по слободно шетајућим фламингосима.

Ако се име Мајлс Астреј чини превише савршеним за једног свјетског путника авантуристу, у праву сте. У имејлу, фотограф је признао да користи псеудоним (nom de camera?) и да преферира да своје право име не открива јавно.

Астреј је рекао да је имао етичке дилеме због обмањивања жирија, и да их није схватио олако.

“Али сам се надао да ће ови професионалци из индустрије, као и публика, сматрати да ова критика АИ и њених етичких импликација превазилази етичке импликације обмањивања гледаоца, што је, наравно, иронично јер је то оно што АИ ради”, рекао је.

“Надам се да је освајање и жирија и публике овом сликом било не само побједа за мене, већ и за многе креативце“.

Испод, можете видети (заиста) АИ-генерисану слику која је ове године освојила главну награду у категорији, пише Форбес.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана