Папа Фрањо жели да прогласи инфлуенсера за свеца

GS
Foto: X.com

Карло Акутис, који је преминуо од леукемије 2006. године, на добром је путу да постане први инфлуенсер у свијету који је проглашен за свеца! Наиме, како преноси Мирор, папа Фрања је одобрио "друго чудо" везнао за овог тинејџера који је имао само 15 година када је преминуо.

Истовремено, након процеса беатрификације, Карло ће постати први светац у Католичкој цркви који је рођен у овом миленијуму.

Католичка црква признала је Карлове напоре за живота да скрене пажњу јавности на "Божја учења". Рођен у Лондону, Карло је већи дио свог живота провео у Италији, гдје је направио веб страницу за документовање чуда која се дешавају широм свијета. Био је посебно познат међу вјерском заједницом по својим ријечима надахнућа, охрабрујући вјернике да увијек гледају ка Исусу и Богу.

Он наводно у животу никад није пропустио ниједну дневну мису. Карло Акутис је 2020. године проглашен блаженим, што је први корак у томе да се неко прогласи за свеца. Папа Фрања је на јучерашњем састанку са кардиналом Марчелом Семераром, који је задужен за питања беатрификације, покренуо ово питање.

У оквиру овог процеса недавно је необјашњиво чудо приписано Карлу и то ће му омогућити да у догледно вријеме постане светац. Према Ватикану, ово чудо се односи на једну жену из Костарике која се молила на Карловој гробници у Асизију, у Италији, након што је њена кћерка доживјела тешку несрећу 2. јула 2022.

Кћерка Валерија, задобила је тешку повреду главе након пада са бицикла у Фиренци, гдје је похађала универзитет. Прогнозе о њеном изљечењу су биле мрачне. Била јој је потребна операција високог ризика на лобањи и уклањање кости како би се ублажио притисак на мозак.

Али доктори и њена мајка Лилијана плашили су се да она неће преживјети. Секретарица мајке повријеђене дјевојчице такође почела да се моли Карлу и сама ишла да његову гробницу.

У саопштењу Ватиканских новина је затим објашњено: Тог истог дана, болница је обавијестила Лилијану да је Валерија почела спонтано да дише. Сљедећег дана је почела да се креће и дјелимично је повратила говор. Мање од мјесец дана касније крварење у њеном мозгу је такође нестало. Већ 11. августа она је започела терапију на рехабилитацији.

Њен опоравак је брзо напредовао и 2. септембра, Валерија и Лилијана су поново биле на ходочашћу у Асизу да захвале блаженом Карлу на његовом чуду, преноси Телеграф.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана