Ово је најмоћнија Српкиња на свијету: Ради за Американце и паметно ћути

ГС
Foto: Агенције

На Форбсовој листи 100 најмоћнијих жена свијета нашла се и једна српска глава. Ријеч је о Фиби Новаковић, Американки српског поријекла, "тешкој" 294 милиона долара.

Она је једна од ријетких жена на позицији извршне директорке у подручју војне индустрије, која је на овој престижној листи заузела 29. мјесто.

Фиби је на челу највеће војне компаније "General Dynamics" која се бави производњом одбрамбене технологије за америчку владу.

Новаковићева је прије тога била и агенткиња компаније ЦИА, а такође је била ангажована и на другим дужностима у министарству обране САД. Иако иза ове жене стоји богата радна историја, она се ријетко појављује у јавности и скоро никада не даје изјаве за медије, преноси Б92.

У ретроспективи, чини се да је одувијек била предодређена за војни свет. Њенотац, српски имигрант који је стигао преко Велике баре са 17 година и са само 50 долара у џепу, касније је служио у војној обавјештајној служби као потпуковник у америчким ваздушним снагама.

"Могуц́ности које је ова земља пружила мојем оцу заиста су ми биле усађене у раном детињству и зато заиста верујем у служење нацији", рекла је Фиби Новаковић у једном од ретких и кратких јавних обраћања на војном универзитету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана