Ово је најмања национална граница на свијету

Г.С.
Ово је најмања национална граница на свијету

Пенон де Велез де ла Гомера, мала стијена у сјеверној Африци коју је Шпанија освојила 1564. године, је најмања национална граница на свијету.

Са овом афричком државом – Мароко, Шпанија дијели најмању копнену границу на свијету, 85 метара дугачак део земље који повезује стијену величине око 19.000 квадратних метара са мароканском обалом, преноси Б92.

Шпанија има скоро 2000 километара копнене границе са Португалом и Француском, али има и много мање границе са земљама попут Андоре, Уједињеног Краљевства (Гибралтар) и Марока.

Пенон де Велез де ла Гомера је шпанска територија од 1564. године када ју је освојио адмирал Педро де Естопијан, и иако је Мароко више пута полагао право на њу, Шпанија никада није пристала да врати земљу и заправо има трупе стациониране тамо да спроведу шпанску власт .

Пенон де Велез де ла Гомера је једно од такозваних „мјеста суверенитета“ које Шпанија има у сјеверној Африци, заједно са Сеутом, Мелиљом, Пењон де Алхуцемас, острвима Чафаринас и Исла де Перејил.

Његов правни статус је статус неаутономних територија под шпанском управом. Занимљиво је да је ова неплодна стена била острво до 1934. године када је земљотрес створио малу превлаку и претворио острво у полуострво. Ова копнена граница је званично призната као најмања на свијету.

Пеñóн де Вéлез де ла Гомера тренутно насељавају само шпанске трупе задужене за надзор и одбрану. Војници се смењују сваког мјесеца и живе у скромним објектима, без текуćе воде и струје. Они се ослањају искључиво на бродове шпанске морнарице који редовно испоручују залихе.

Забавна чињеница, Пењон де Велез де ла Гомера је последња шпанска територија која је претрпила инвазију стране силе,  2012. године, група од седам људи из организације познатој као Координациони комитет за ослобођење Сеуте и Мелиље ушуљала се на стену и замијенила шпанску заставу мароканском.

Инвазија је трајала само неколико минута, пошто су шпанске трупе брзо скинуле страну заставу и ухапсиле починиоце, али се технички рачунала као стварна непријатељска инвазија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана