Овај град улаже преко милијарду евра у инфраструктуру за летеће таксије

Танјуг
Foto: Илустрација/Агенције

ПЕКИНГ- Кинески град Гуангџоу ће до 2027. инвестирати више од 10 милијарди јуана, односно око 1,29 милијарди евра, у такозвани сектор "економије на малим висинама", односно у пилотиране и аутономне циливне авионе који лете на висинама до 3.000 метара.

Новац ће, између осталог, бити уложен у изградњу више од 100 мјеста за полетање и слетање летећих таксија, а у плану је и изградња аеродрома са пистом која ће бити краћа од оних на цивилним аеродромима, преноси Никкеи.

Како наводи агенција, планови одржавају висока очекивања Пекинга од развоја новог сектора који жели да на овај начин подстакне кинеску привреду.

Међународни монетарни фонд (ММФ) је у најновијој прогнози од 29. маја подигао прогнозу економског раста Кине у 2024. са 4,6 на пет одсто и образложио ову ревизију добрим резултатима кинеске привреде у првом кварталу 2024. и недавним мерама владе у Пекингу.

"Кинески економски развој у посљедњих неколико деценија је био изузетан, вођен тржишно оријентисаним реформама, либерализацијом трговине и интеграцијом у глобалне ланце снабдијевања. Ова достигнућа су, међутим, праћена неравнотежама и растом рањивости, а појавиле су се и препреке за раст", изјавила је том приликом прва заменица генералног директора ММФ-а Гита Гопинат.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана