Омиљени спортиста или омражени убица: Ko je био О Џеј Симпсон

ГС
Foto: IOL

ВАШИНГТОН - О Џеј Симпсон, звијезда америчког фудбала и глумац који је у два различита процеса ослобођен и проглашен одговорним за убиство супруге, преминуо је у 76. години.

Његова породица саопштила је да је Симпсон преминуо од рака.

Током живота провео је вријеме у затвору због оружане пљачке и отмице.

Првобитно је затворску казну избегао пошто је проглашен невиним по оптужбама за убиство бивше супруге Никол Браун Симпсон и њеног пријатеља Роналда Голдмана.

Убиство је почињено ножем 1994. у Лос Анђелесу. Симпсон је касније одслужио дванаестогодишњу затворску казну у Невади пошто је 2008. осуђен по 12 тачака оптужнице за оружану пљачку и отмицу двојице трговаца спортским сувенирима, под претњом оружјем, у хотелу у Лас Вегасу.

Најбољи и најпопуларнији спортиста

Симспон, који је носио надимак “Ђус” (Juice), био је један од најбољих и најпопуларнијих спортиста касних шездесетих и седамесетих година двадесетог века. Играо је позицију бека на Универзитету Јужне Калифорније и освојио Хајсман трофеј као најбољи играч колеџ фудбала.

Круна каријере, играча Бафало Билса и Сан Франциско Фортинајнерса, био је пријем у Кућу славних професионалног фудбала.

Након тога био је спортски коментатор, глумац у рекламама, али и у Холивуду као један од протагониста култне комедије “Голи пиштољ”.

Све се промијенило када су Никол Браун Симпсон и Роналд Голдман, јуна 1994, пронађени мртви пред њеном кућом у Лос Анђелесу.

Симпсон је узбрзо означен као осумњичени. Наређено му је да се преда полицији, али је пет дана након убистава побјегао са бившим саиграчем. Уз себе је имао пасош и маску. Ухваћен је у својој вили и оптужен за убиства.

Интригантно суђење славном Афроамериканцу

Услиједило је једно од најинтригантнијих суђења у Америци двадесетог века: оптужена је била богата славна личност, црнац који је из љубоморе убио белачку бившу супругу, након развода - пошто ју је физички злостављао у браку. Присутан је био тим скупих и харизматичних адвоката одбране. Суђење је обележио и велики гаф тужилаца.

Они су тврдили да је Симпсон бившу супругу убио из беса који је узроковала љубомора. Представили су доказе засноване на тестовима крви, косе и влакана која Симпсона са убиствима. Одбрана је тврдика да је Симпсон, оптужена славна личност, жртва расизма и подметања.

Читава Америка је пратила процес. Тадашњи предсједник Бил Клинтон напустио је Овални кабинет и изрицање пресуде гледао на телевизору своје секретарице. Црначка америчка популација славила је Симпсоново ослобађање - сматрајући га жртвом расизма. Бројни белци су, са друге стране, били затечени таквим исходом суђења.

У његовом правном тиму били су истакнути адвокати - кривичари: Џони Кокра, Ален Дерсовиц и Ф. Ли Бејли, који су у процесу односили честе победе над тужилаштвом.

Случај рукавица

Једна од тужилачких грешака била је када су од Симспона тражили да стави на руке крваве рукавице пронађене на мјесту злочина - увјерени да ће му савршено пристајати и показати да је убица.

У атмосфери театрализације - Симпсон се мучио да стави рукавице, што је оставило утисак да му не одговарају.

У завршним ријечима, адвокат Кокран се позвао управо на тај случај - тражећи да оптужени буде ослобођен кривице.

Касније је Ален Дерсовиц одлуку тужилаштва да од Симпсона тражи да стави рукавице означио највећом правном грешком 20. века.

По ослобађању, пред поротом коју су махом чинили Афроамериканци, Симпсон је као свој главни животни циљ истакао проналажење одговорних за убиство бивше супруге и Роналда Голдмана.

“Они су негде тамо... Не бих, нисам могао и нисам никога убио”, рекао је тада О Џеј Симпсон.

Грађанска парница и кривица

Након тога, породице Голдман и Браун покренуле су грађанску парницу против Симпсона. Претежно белачка порота је 1997. одлучила да је Симпсон крив за двоструко убиство, наложивши му да плати 35 милиона долара одштете.

Адвокатски “тим снова” није га заступао у грађанској парници, а докази су били допуњен фотографијама на којима се видело да носи ципеле које су оставиле крваве трагове на мјесту злочина.

Након тога, одузет му је дио имовине, укључујући и заоставштину из времена успјешне каријере у америчком фудбалу, која је продата како би исплатио предуђену одштету.

Затвор због киднаповања и оружане пљачке

Тачно 13 година након ослобађајуће пресуде на суђењу за убиство, 3. октобра 2008, одлуком пороте у Лас Вегасу је осуђен по оптужбама за киднаповање и оружану пљачку. Догодило се то 2007. Године, пошто су Симпсон и још петорица особа - од којих су најмање двојица били наоружани, од двојице дилера украли спортске меморабилије вредне хиљаде долара.

Симпсон је тврдио да је покушавао да поврати сопствену имовину, али је осуђен на до 33 године затвора.

„Нисам желео никога да повредим. Нисам знао да радим нешто лоше“, рекао је Симпсон приликом изрицања пресуде - окованих руку и ногу, носећи плави комбинезон.

На условну слободу пуштен је 2017, када се преселио у заједницу затвореног типа у Лас Вегасу. Због доброг владања 2021, у 74. години, Симпсону је одобрено раније ослобађање, преноси ГласАмерике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана