Нови локалитети додати на Листу свјетске баштине

Срна
Нови локалитети додати на Листу свјетске баштине

ПАРИЗ - Локалитети из Саудијске Арабије и Француске, као и група европских бања додати су на Листу свјетске баштине Унеска.

На листу је додат француски светионик "Кордоуан" који је стар 400 година и познат као "краљ светионика". Он је посљедњи такве врсте у Француској и тек други послије шпанске "Ла коруње", који је уписан на Листу свјетске баштине Унеска.

Изграђен је на самом крају 16. вијека и стоји у Атлантском океану у југозападној Француској у "изузетно непријатељском окружењу", наводе из Унесковог комитета за свјетску баштину, који је своју одлуку објавио на годишњем састанку одбора одржаном у Фуџоуу у југоисточној кинеској провинцији Фуђијен.

Шести по реду локалитет из Саудијске Арабије добио је признање од Унеска. Хима, која се налази на југозападу те државе, дом је једног од највећих комплекса умјетности од стијена на свијету, јавља Кинески међународни радио.

Хима има више од 34 одвојена локалитета, укључујући натписе на стијенама и бунаре дуж руте древних арапских каравана. Локација обухвата 557 километара квадратних.

На Листу свјетске баштине Унеска уписана је и група водећих европских бања због "изузетног свједочанства о европском бањском феномену" од 18. вијека до тридесетих година прошлог вијека, навео је Унеско у свом саопштењу.

Међу бањама уписаним на Унеско листу су Баден беи Виен у Аустрији, Спа у Белгији, Карлове Вари, Франтискови Лазне и Маријанске Лазне у Чешкој, Виши у Француској, Бад Емс, Баден-Баден и Бад Кисинген у Њемачкој, Монтекатини Терме у Италији и бања Бет у Великој Британији.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана