Можемо ли на љето заиста очекивати температуре до 50 степени

ГС
Foto: Илустрација

Почетак априла донио је велике временске осцилације и праве летње температуре, а март је и званично најтоплији у историји мјерења.

 Међутим, необично топло време у овом периоду отворило је низ питања – ако у априлу жива на термометру показује и тридесет степени, какве ли нас температуре очекују на љето? 

 

Сваки мјесец од јуна 2023. године је поставио нови рекорд и зарадио епитет "најтоплији“. Март 2024. године није изузетак.

Помоћник директора Републичког хидрометеоролошког завода Србије (РХМЗ) Горан Михајловић објашњава да су забележени температурни рекорди пре свега резултат активности Ел Ниња, глобалног феномена који је активан од средине претходне године.

“Он сада улази у једну мирнију фазу и опадање. Али у претходних осам до девет месеци смо имали веома интензивну активност”, рекао је Михајловић.

Указује да ће се одложена дејства Ел Ниња, ипак, и у наредним мјесецима осјећати на читавој планети.

Други фактор који је утицао на то да имамо љето у априлу је тзв. сјеверноатлантска осцилација, која је онемогућавала продор хладног ваздуха.

“Отуда нам је и зима била веома блага, а са друге стране спречавање продора хладног ваздуха омогућава мање процесе који су континентални, а који онда утичу да имамо прилив пре свега тропског, односно медитеранског ваздуха”, навео је Михајловић.

Право освјежење сљедеће недјеље

Михајловић истиче да нас сљедеће недјеље очекује право освјежење, са температурама које ће бити просјечне за ово доба године, односно и 15 степени ниже од оних које су обиљежиле претходне дане.

То освјежење ће трајати пет до седам дана, а донијеће и кишу, која је пољопривредницима прекопотребна.

“Само у новембру смо имали суфицит, односно вишак падавина у односу на просек. У осталим месецима углавном смо имали мањак падавина, мањак снежног покривача који је јако битан за пољопривреду. Тако да, падавине које се очекују од средине наредне седмице ће бити веома значајне и пре свега добродошле”, навео је Михајловић.

Посљедњих десетак дана априла поново ћемо имати топло и пријатно време са температурама између 20 и 25 степени, углавном без падавина.

Хоћемо ли на љето имати температуре до 50 степени

Према појединим најавама, овог љета бисмо могли да се суочимо са температурама и до 50 степени, пише РТС.

“Прерано је и можда превише сензационалистички говорити о 50 степени, с обзиром на то да то није, да кажемо, максимална температура, апсолутни рекорд из 2007. за Србију је 44,9 степени“, рекао је Михајловић.

Очекивана прогноза за љетњу сезону је да можемо очекивати негде између 35 и 50 тропских дана – то су дани са максималном температуром преко 30 степени.

“Генерално, цело лето би имало нешто вишу средњу температуру, око два степена у односу на просечну, али очекује се да падавине буду у оквиру просека, па не треба очекивати екстремно врело лето“, закључио је Горан Михајловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана