Када ће се догодити потпуно помрачење Сунца

Танјуг
Када ће се догодити потпуно помрачење Сунца

ВАШИНГТОН - Потпуно помрачење Сунца, односно савршено поравнање Земље, Месеца и Сунца десиће се 8. априла и видјеће се из Канаде, Мексика и Сједињених Америчких Држава.

Помрачење ће трајати четири и по минута, а моћи ће да се посматра и на сајту и “Јутјуб” каналу америчке Националне ваздухопловне и свемирске администрације (НАСА), преноси Скај њуз.

За разлику од дјелимичног, потпуно помрачење Сунца потамни небо као да је сумрак и омогућава да се види корона Сунца, односно његова атмосфера јарке, бијеле боје.

-Потпуно помрачење Сунца је један од најљепших призора у природи и можда је ријетко било гдје у галаксији - рекао је професор астрофизике на Универзитету Оксфорд Крис Линтот.

Научници из НАСА су посебно заинтересовани за нова сазнања о корони Сунца која ће се можда добити када пошаљу истраживачке авионе на висину од око 15 километара за време помрачења.

Корона Сунца је мистерија научницима јер је више стотина пута топлија од површине Сунца и извор соларних вјетрова.

Очекује се да ће и стотине грађана учествовати у изучавању овог феномена, мјерењем стишавања птица и других животиња, пада температуре на Земљи и ефекта на канале комуникације.

Ово помрачење је необично јер, иако се иначе види са истог мјеста једном на сваких 375 година, у држави Илиноис ће бити видиљиво други пут послије само седам година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана