„Хотел пропасти“ коштао 700 милиона евра, а није имао ниједног госта

ГС
„Хотел пропасти“ коштао 700 милиона евра, а није имао ниједног госта

Хотел саграђен још 1980-их, у који је уложено 700 милиона евра, никада није примио госте, а због тога је стекао и не тако пожељан надимак "хотел пропасти".

Ради се о хотелу "Рyугyонг" у Пјонгјангу у Сјеверној Кореји, а његова градња започела је још 1987. године с великим плановима да се отвори за посјетиоце након двије године.

Отварање хотела било је темпирано да се поклопи са Свјетским фестивалом омладине и студената 1989., са дизајнерима који су намјеравали да оборе рекорд за највиши хотел на свијету, титулу коју је у то вријеме имала Јужна Кореја.

Хотел "Рyугyонг" дизајниран је у необичном пирамидалном облику и прелази 304 метра висине са 105 спратова, а дизајниран је да има чак 3.000 соба и пет ресторана.

Међутим, упркос томе што су организатори уложили око 700 милиона евра у пројекат, напредак у изградњи зграде је годинама био успорен.

Планирану висину достигао је 1992. године, али је због економске кризе изградња тада заустављена, а кран је остављен на врху зграде.

Следећих 16 година, хотел "Рyугyонг" стајао је празан, са својим голим бетонским екстеријером који се надвијао над околним зградама. У то вријеме грађевина је добила надимак "хотел пропасти".

Након дуже паузе, кран је уклоњен, а хотел "Рyугyонг" је обложен металом и стаклом што је коштало скоро 170 милиона евра.

Крајем 2012. немачка хотелска група Кемпински објавила је да ће следеће године делимично отворити "Рyугyонг" под својим управљањем. Међутим, само неколико мјесеци касније, компанија се повукла, преноси Б92.нет.

Даљи радови на хотелу одвијали су се 2018. године, када је опремљен ЛЕД свјетлима у покушају да га учини мало угоднијим за посматраче, као и натписом на којем је једноставно писало: "Хотел Рyугyонг".

Ипак, још није отворен за резервације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана