Грашак на тосту, умјесто авокада

ГС
Грашак на тосту, умјесто авокада

ЛОНДОН - Британци усљед најбрже стопе раста цијена, још од седамдесетих година прошлог вијека, све више бирају јефтинију храну, као што је чобанска пита, макароне и кромпир из рерне умјесто егзотичнијих јела, док је смрскани авокадо на тосту замењен грашком, пише Гардијан.

Послије године кризе, финансијски притисак променио је навике куповине и избор хране Енглеза, саопштио је ланац британских супермаркета Вејтроуз. Трећина одраслих конзумира некадашња омиљене јела, као што је кијевска пилетина, показују подаци годишњег извештаја о храни и пићу.

"Инфлација хране је променила не само начин на који људи купују, већ и начин на који кувају и једу", рекао је извршни директор супермаркета Џејмс Бејли, додајући да Британци сада бирају једноставније оброке. Усљед растуће кризе, смрскани авокадо на тосту који је у годинама пре кризе био омиљен међу миленијалцима, заменио је грашак као јефтинија и, еколошки гледано, зеленија алтернатива, кога УК производи довољно да покрије 90 одсто својих потреба за њим.

Током протеклих 12 мјесеци, британски купци су трагали за акцијама, куповали више производа домаћих брендова и већа паковања како би добили најбољу вредност, рекли су из Вејтроуза. Додају да су грађани Велике Британије у протеклој години све више куповали залеђени помфрит. Продаја њиховог најјефтинијег помфрита из асортимана Есентиал и ребрастог чипса порасла је за 80 одсто, односно 34 одсто.

Ипак, Вејтроуз, оцењује да Британци нису прилагодили своју потрошњу на исти начин као током финансијске кризе 2008, када су грађани са оброка из ресторана и хране за понети прешли на готова јела. Међутим, подаци о продаји у последних 12 месеци, показали су да су на избор хране утицали су и трендови повезаних са здрављем. Тако је растуће интересовање за здрављем црикева гурнуло ферментисану храну у мејнстрим, са порастом стопе продаје ферментисаних зачина, киселих краставаца и сосева за 14 одсто и кимчија за 44 одсто.

Потражња за безалкохолним или нискоалкохолним пићима такође је порасла за готово четвртину и наставља да расте, при чему је један од 20 испитаника пробао своје прво "ноло" пиће ове године. Након периода вртоглавог раста продаје (често скупљих) биљних алтернатива за месо и млијечне производе, тренд је ове године ослабио, а неки аналитичари сматрају да је дошао крај буму вегана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана