Ево на чему ће бити засновано богатство будућих милијардера

Tanjug
Foto: Twitter

ЦИРИХ,БАЗЕЛ - Богатство нове генерације милијардера претежно је засновано на наслијеђу, а не на раду и предузетништву, наводи се у извјештају швајцарске банке УБС и предвиђа да ће се тај тренд наставити и наредних деценија.

Та банка у свом Извјештају о Амбицијама милијардера за 2023. годину, истиче да ће 1.000 милијардера пренијети 5,2 билиона долара својој дјеци у наредних 20 до 30 година, пише Гардијан, наводи Тањуг.

Од 137 људи који су постали милијардери за годину дана, до априла ове године, њих 53 је наслиједило укупно 150,8 милијарди долара од своје породице, наводи се у извјештају УБС, што премашује комбинованих 140,7 милијарди долара које су створила 84 "самостворена" милијардера у истом периоду.

Пораст породица које своје богатство заснивају на наслијеђу, примјетан је у свим дјеловима свијета.

У Азији и Пацифику, просјечно богатство насљедника било је двије милијарде долара у поређењу са 1,6 милијарди долара за предузетнике, док је у Америци, вриједност новопечених милионера насљедника била 2,2 милијарде долара наспрам 1,5 милијарди долара предузетника.

У Европи, Блиском истоку и Африци, просјечно богатство насљедника од 4,4 милијарде долара, двоструко је веће од 2,2 милијарде долара самостворених предузетника.

"Како све већи број првих тајкуна стари, тако одговорност почиње да прелази на њихове насљеднике, његујући потенцијалне будуће мултигенерацијске породице милијардера", рекао је УБС, додајући да је овај тренд дуго био очекиван, али да је тек њихов овогодишњи извјештај о богатству најбогатијих 0,00004 одсто друштва, по први пут, откако је прије девет година почео да излази, потврдио да је он у току.

Повећање броја милијардера насљедника посљедица је процвата предузетничке активности од 1990-их, која је поставило темеље за будуће генерације, објашњено је у извјештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана