Авиокомпанија почела да мјери тежину путника прије полијетања авиона

Танјуг
Авиокомпанија почела да мјери тежину путника прије полијетања авиона

ХЕЛСИНКИ - У оквиру пројекта финске авио компаније Финер, на аеродрому у Хелсинкију путници добровољно пристају да им се измјери тежина прије усласка у авион како би се авио-компанији омогућило да прецизније одреди процјену тежине летјелице прије полијетања.

Путници се мјере током ноћне смјене и за оне који би хтјели да унесу у авион претежак ручни багаж, ова новина углавном није добродошла јер се особа мјери заједно са својим ручним пртљагом, преноси CNN.

-Цијели поступак се одвија анонимно, а тежину путника види само земаљско особље на чекирању карата. Спровођење овог поступка је почело у понедјељак, а до четвртка ујутру већ је измјерено око 800 волонтера - изјавио је за CNN потпредсједник за комуникације компаније Финнаир Паивит Талквист и додао да је авио-компанија "позитивно изненађена бројем путника који пристају добровољно да се измјере".

Финер ће прикупљати податке о тежини путника и током зимске и током љетње сезоне, јер путници обично носе тежу одјећу и дебље капуте током хладних финских зима.

Зимска мјерења биће завршена у фебруару, а љетна ће се одвијати у током априла и маја.

Прије сваког полијетања авио-компаније увијек рачунају укупну тежину авиона у коју спадају тежина путника у летјелици, тежина терета и пртљага, као и кетеринга и резервоара за воду.

Тежина и опрема авиона могу утицати на то гдје путници могу да сједе, а у неким случајевима чак и на то колико путника је дозвољено у авиону и колико пртљага може да се прими у пртљажнике летјелице.

Сваки путнички авион има одређену максималну тежину која је прописана за безбједно полијетање.

Авио-компаније за своје обавезне калкулације углавном користе просјечну тежину путника коју је на основу калкулација дефинисала Европска агенција за безбједност у ваздухопловству, али дозвољено им је да користе и сопствене параметре под условом да су их власти званично одобриле.

Компанија Финер од 2018. године користи сопствена мјерења која морају да се ажурирају сваких пет година што је по свему судећи и довело до увођења иновативног поступка добровољног мерења путника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана