Аустријски град тужен за 27 центи

Агенције
Аустријски град тужен за 27 центи

БРИСЕЛ - Адвокатска канцеларија тужила је аустријски град Шатендорф за одштету од 27 центи због затварања граничног прелаза између Аустрије и Мађарске, преноси Политико.

Фирма је поднијела захтјев за судску ревизију уставном суду и жалбу Европској комисији, а адвокати су најавили и да желе да се обрате Европској канцеларији за борбу против превара, јер је град наводно користио фондове ЕУ за реновирање граничног прелаза, да би га потом затворио.

Како се наводи, запослени у адвокатској канцеларији су у јулу хтјели да пређу преко прелаза због састанка у мађарском града Агфалва, за који кажу да је најбржи пут, али су умјесто тога, морали да иду заобилазним путем и тако пређу додатних 3,4 километра, што их је коштало 27 центи горива више.

Шатендорф би сада требало да врати ово, поручили су из адвокатске канцеларије јуче на суду, објашњавајући да затварање границе представља кршење шенгенског закона ЕУ, који од земаља учесница захтијева да уклоне све препреке за несметано одвијање саобраћаја на унутрашњим границама.

Аустријски медији су пренијели да је погранични аустријски град Шатендорф, у намјери да смањи саобраћај претварањем границе у пјешачки прелаз од децембра ове године, започео радове на изградњи пјешачког прелаза у марту, што је довело до затварања границе.

Само становницима два сусједна града било је дозвољено да се преко граничног прелаза крећу пјешице, али послије подношења захтјева за изузеће.

Гард Шатендорф одбацио је нагодбу, негирајући наводе адвокатске фирме, и рекао да је пропис о граничним прелазима у складу са законом.

Одлука суда биће донесена у писаној форми.

Из адвокатске канцеларије поручују да ће наставити да се боре против ограничења на граничном прелазу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана