Американци више конзумирају марихуану него алкохол

GS
Foto: LA Times

У Сједињеним Америчким Државама, свакодневна и готово свакодневна употреба марихуане распрострањенија је од сличних нивоа конзумирања алкохола, показала је анализа националних података прикупљених током четири деценије.

Аутор студије Џонатан Колкинс са Универзитета Карнеги Мелон казао је да је конзумирање алкохола и даље чешће, али да је 2022. интензивни ниво употребе марихуане први пут премашио учесталу конзумацију алкохолних пића, пише АП, а преноси Глас Америке.

"Добрих 40 одсто оних који користе канабис то раде свакодневно или готово свакодневно, што је тренд који се више повезује са употребом дувана него уобичајеним конзумирањем алкохола", каже Колкинс.

Истраживање, засновано на подацима из Националне анкете о употреби дроге и здрављу, објављено је у часопису "Addiction" ("Зависност"). Анкета представља високо цијењени извор процјена о употреби дувана, алкохола и дроге у САД.

Прије двије године, око 17,7 милиона људи је свакодневно или готово свакодневно користило марихуану, у поређењу са 14,7 милиона који су истим темпом пили алкохол, према студији.

Темпо свакодневне или готово свакодневне употребе марихуане по глави становника се повећао 15 пута од 1992. до 2022. године.

Тај тренд одражава промјену политике према марихуани.

У већини америчких држава сада је дозвољена употреба марихуане у медицинске или рекреативне сврхе, мада је и даље нелегална на федералном нивоу.

У новембру, бирачи на Флориди одлучиваће о амандману државног устава који би дозволио рекреациону употребу марихуане, док савезна влада планира да је означи као мање опасну дрогу.

Истраживање такође показује да код честих корисника постоје веће шансе да постану зависни од марихуане, каже доктор Дејвид А. Горелик, професор психијатрије на катедри за медицину при Универзитету Мериленда.

Горелик, који није учествовао у изради нове студије, каже да број дневних корисника сугерише да постоји ризик да се код већег броја људи развије проблематична употреба канабиса или да постану зависници.

"Честа употреба такође повећава ризик од развоја психоза повезаних са употребом канабиса, што је озбиљно стање када особа изгуби додир са реалношћу", упозорио је он, а преноси РТЦГ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана