Зорана Михајловић за "Глас Српске": Први летови са аеродрома у Требињу 2022. године

Маријана Миљић Бјеловук
Зорана Михајловић за "Глас Српске": Први летови са аеродрома у Требињу 2022. године

Први авиони са аеродрома у Херцеговини, чија изградња би могла да почне до краја наредне године, полетеће највероватније 2022, казала је у интервјуу за “Глас Српске” министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и потпредсједница Владе Србије Зорана Михајловић.

Она је нагласила да у зависности од одабране локације и изабраног модела трајање градње аеродрома може бити различито.

- Пандемија није успорила градњу брзе цесте Београд - Сарајево - додала је Михајловићева и навела да је важно да се Србија и Српска што боље инфраструктурно повежу.

ГЛАС: Српска и Србија најавиле су да ће заједнички градити аеродром у Требињу. Шта је до сада урађено на том питању?

МИХАЈЛОВИЋ: Одмах по договору председника Србије Александра Вучића и српског члана Председништва БиХ Милорада Додика, предложили смо надлежнима из Српске три могуће локације за аеродроме, и то у близини Требиња две и једне крај Гацка. Након анализе локација, на министарском нивоу ћемо се определити за коначну. Након тога, Српска ће израдити планску документацију и биће направљен споразум о одређивању-оснивању будућег аеродромског оператера, финансирању техничке документације и извођења радова.

ГЛАС: Када бисмо, оквирно, могли очекивати почетак градње аеродрома у Требињу? Колики је значај овог пројекта у Херцеговини?

МИХАЈЛОВИЋ: С обзиром на сложене процедуре планирања и период неопходан за израду техничке документације и исходовање дозвола за градњу, са радовима на главном аеродрому Требиње најраније би могло да се почне у другој половини, односно до краја 2021. Такође, у зависности од одабране локације и изабраног модела аеродрома, трајање изградње може бити различито. Радови ће се изводити фазно. На тај начин бисмо покушали да обезбедимо услове да први авиони полете с аеродрома у Требињу већ 2022. године. За развој пуног, предложеног капацитета биће потребно до четири године. Поред везе са Бањалуком, Сарајевом, Мостаром, Тузлом и аеродромима у Србији и осталим земљама из окружења, овај аеродром би грађанима и привреди у Српској омогућио повезаност са читавим светом, у саобраћајном смислу био би алтернатива аеродромима у поменутим градовима, Аеродрому Дубровник и Тиват. Аеродром Требиње се планира у квалитету вишем од свих у окружењу.

ГЛАС: Шта је Србија до сада урадила на изградњи брзе цесте Сарајево - Београд, докле је стигао тај пројекат? Да ли је пандемија вируса корона утицала на његову реализацију?

МИХАЈЛОВИЋ: Изградња аутопута Београд - Сарајево започета је у 2019. на деоници Сремска Рача - Кузмин. Дужина ове деонице је око 18 километара, а вредност радова око 220 милиона евра, укључујући изградњу новог моста преко Саве. Градилишта у Србији нису стала за све време епидемије, као ни током ванредног стања. То се односи и на овај пројекат. Ове седмице, на градилишту ове деонице, где је главни извођач турска компанија “Ташјапи”, на локацији новог моста преко Саве, присутно је око 140 радника и око 100 јединица механизације. За другу деоницу, Пожега - Ужице - Котроман (граница са БиХ), започета је израда пројектно-техничке документације. Дужина ове деонице биће око 60 километара. Вредност аутопута Београд - Сарајево на територији Србије процењује се на 1,05 милијарди евра, а рачунајући и деонице у БиХ, укупна вредност износи две милијарде евра, што овај пројекат чини једним од највреднијих у региону.

ГЛАС: Предсједник Србије Александар Вучић најавио је да ће Србија за дионицу од Бијељине до Раче издвојити 100 милиона, од потребних 140 милиона евра? Када би могла да почне реализација те дионице?

МИХАЈЛОВИЋ: Важно је да се Србија и Српска, односно Србија и БиХ, што боље инфраструктурно повежу, због бржег развоја региона. Томе ће допринети изградња аутопута Брчко - Бијељина - Рача, у чијем финансирању ће учествовати и Србија. Србија већ гради деоницу аутопута Сремска Рача - Кузмин, који би требало даље да се повеже са деоницама чија је градња планирана на територији БиХ, где је Бијељина прва важнија тачка са којом ће овај аутопут бити повезан. Очекујемо разговоре о конкретним корацима у вези са реализацијом изградње аутопута на деоници од Бијељине до Раче.

Пројекти

ГЛАС: Које још пројекте Србија планира да реализује у сарадњи са Српском, односно БиХ?

МИХАЈЛОВИЋ: Очекујем да ове године коначно буде пуштен у саобраћај нови мост преко Дрине, између Љубовије и Братунца, а за то је потребно да буде завршена изградња заједничког граничног прелаза на територији БиХ. Поред тога, у плану је реконструкција 11 мостова између Србије и БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана