Зоран Шкребић, предсједник Уније послодаваца Републике Српске: Смањење минималца више није опција

Анита Јанковић Речевић
Зоран Шкребић, предсједник Уније послодаваца Републике Српске: Смањење минималца више није опција

Прошла су три мјесеца од повећања најниже плате, али и осталих зарада у одређеном проценту, због чега смањење минималца више није опција. Ниједна фирма сада не може рећи радницима да ће им снизити плате, а да то не прође без посљедица у виду обуставе производње, незадовољства запослених и слично.

Истакао је ово у интервју за “Глас Српске” новоименовани предсједник Уније послодаваца РС Зоран Шкребић наводећи да је високи раст најниже плате у Српској изазвао негативне ефекте, нарочито јер се повећање трошкова производње десило у моменту када ино-купци отказују наруџбе и траже смањење цијена наших производа.

- Од премијера и предсједника Српске смо имали обећање да ће тражити најбоља рјешења за те негативне посљедице када се изанализира комплетна економска ситуација. Већ сада знамо да смањење минималца више не може бити опција, јер слиједи исплата треће зараде по увећаним износима, али оно што се може урадити је смањење оптерећења на плату. Послодавци плату посматрају у бруто износу, јер те трошкове уграђују у цијену коштања свог производа. Влада нам може помоћи и кроз одређене стимулације за раст плата - рекао је Шкребић.

Он је истакао да су домаћим компанијама неопходна системска рјешења и у виду помоћи за технолошки развој и аутоматизацију производних процеса, јер су им потребна радна мјеста која могу створити већу нову вриједност.

ГЛАС: Који су Ваши први задаци и циљеви сада када сте изабрани за првог човјека Уније?

ШКРЕБИЋ: Све што је рађено у претходном периоду остаје задатак и за наредни. Крајем прошле године Влади РС смо упутили документ у којем су дефинисани сви приоритети које је потребно урадити да би послодавци, али и комплетна привреда била у бољем положају, конкурентнија на европском тржишту. Управо због измијењених услова на западном тржишту наши извозници тренутно имају озбиљне проблеме. Најпогођенији је сектор дрвопрераде те металска и електроиндустрија, као и текстилна и обућарска, јер се махом баве лон пословима. Ино-купци им отказују наруџбе и траже смањење цијена и до 30 одсто. Имамо компаније које се суочавају и са 50 одсто мањим наруџбама. Сви ти проблеми прелијевају се и на друге секторе, а на рјешавање тих питања морамо ставити акценат у наредном периоду.

ГЛАС: И сам премијер је недавно упозорио на пад извоза, истакавши да се заједничким снагама мора тражити рјешење. Хоћете ли ускоро у Владу на преговоре?

ШКРЕБИЋ: Унија је Влади још раније послала захтјев за састанак, а сада ћемо га и поновити, с обзиром на промјене у руководству Уније те се надам да ћемо у скоријем периоду сјести и разговарати о свим проблемима. Ми смо још прошле године најавили да ће доћи до пада извоза у првом кварталу, а све показује да ће тако бити и у другом, па чак и трећем кварталу ове године.

ГЛАС: У јануару је забиљежен благи раст незапослености у Српској. С обзиром на проблеме у индустрији, да ли је извјесно да ће то прерасти у тренд наредних мјесеци?

ШКРЕБИЋ: То је сасвим могуће. На многе ствари које се дешавају у нашој економији тешко је утицати, јер је зависна од дешавања у западној Европи, на коју се наслања и за коју се развијала наша привреда. На источним тржиштима нисмо конкурентни, јер су наши трошкови производње виши од цијена које се тамо могу остварити. Сви већи извозници који се суочавају са проблемима свој асортиман производа не могу пласирати домаћем купцима, јер смо премало тржиште. Чекамо податке о економским кретањима у првом кварталу, након чега мора услиједити детаљна анализа да бисмо дошли до праве слике и креирали мјере које могу ублажити негативне посљедице по друштво у цјелини.

Санкције

ГЛАС: Како се америчке санкције којима су изложени појединци у Српској могу одразити на домаћу економију?

ШКРЕБИЋ: Сваке санкције носе негативну конотацију, не треба имати недоумице у вези са тим, а у којој мјери и како ће се одразити на економију Српске, видјећемо у наредном периоду. Чак и да не услиједе негативни ефекти у виду бројева засигурно ће унијети једну дозу несигурности на овом подручју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана