Зоран Галић, директор Граничне полиције БиХ: Граничари су у сталној опасности од миграната

Маријана Миљић Бјеловук
Зоран Галић, директор Граничне полиције БиХ: Граничари су у сталној опасности од миграната

Гранични полицајци свакодневно су изложени опасностима усљед појачаног миграционог притиска који се проширио дуж читаве границе БиХ са Србијом и Црном Гором, рекао је у интервјуу “Гласу Српске” директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић.

Нагласио је да су истовремено интензивирани и покушаји незаконитих прелазака границе ка Хрватској од стране миграната.

- Ово стање не можемо ријешити постојећим капацитетима и људством - рекао је Галић и додао да би успјешно одговорили мигрантској кризи потребно им је више од 1.000 полицајаца.  

ГЛАС: Са којим проблемима се суочава Гранична полиција БиХ?

ГАЛИЋ: Суочавамо се са све већим задацима. Један од највећих изазова с којима се боримо су незаконите  миграције, а 2020. година донијела је са собом и глобални проблем - пандемију вируса корона. Стално смо у мањку са кадровским и материјално-техничким капацитетима, што додатно отежава рад полицајаца који се надљудским напорима боре да адекватно заштитите границе.

ГЛАС: Колико радника недостаје Граничној полицији?

ГАЛИЋ: Имамо 2.117 полицијских службеника, а према систематизацији недостаје 309 за обављање редовних активности у надзору границе. Према процјенама, како би се што квалитетније одговорило на миграцијско питање, недостаје нам више од 1.000 полицајаца. Пратимо стање незаконитих миграција дуж цијеле границе БиХ те на основу анализе ризика прераспоређујемо полицајце на дијелове границе гдје је забиљежен највећи миграцијски притисак. Као испомоћ ангажовани су и припадници МУП-а РС, Агенције за истраге и заштиту те Дирекције за координацију полицијских тијела. Улажемо максималне напоре у заштити границе.

ГЛАС: Колико рад полиције отежавају илегални преласци граница миграната?

ГАЛИЋ: Гранична полиција предузима низ мјера у циљу спречавања и сузбијања незаконитих миграција. Интензивирана је размјена информација и других видова заједничких активности с граничним службама сусједних земаља, те стално ванредно ангажујемо службенике по организацијским јединицама Граничне полиције које су изложене појачаном миграцијском притиску. Није једноставно изборити се с масовним приливом миграната, поготово јер нам недостаје велики број кадровских и материјално-техничких капацитета. Упркос томе наши резултати показују да се успјешно боримо са изазовима.

ГЛАС: Да ли је угрожена безбједност полиције од стране миграната?

ГАЛИЋ: Наши полицајци свакодневно су изложени опасностима. Ово стање не може ријешити постојећим капацитетима и људством, који се максимално ангажују од 2017. године. Полицајци су у додиру с илегалним мигрантима међу којима има и оних који долазе као припадници поражене исламистичких војних формација, који не презају ни од чега, а тек на петом, шестом мјесту су они мигранти чије земље су захваћене ратом те настоје ући у земље Европске уније. Од почетка ове године припадници Граничне полиције су спријечили 4.880 особа да илегално пређу границу.

Мјере

ГЛАС: Колико рад граничних полицајаца отежава тренутна пандемија вируса корона?

ГАЛИЋ: Предузимамо све мјере како би заштитили полицајце и грађане БиХ. Граничне провјере обављамо у складу са законом и одлукама Савјета министара. Гранична полиција располаже заштитном опремом за борбу против вируса корона, коју смо набавили из властитих средстава и донација.

Чекамо Савјет министара

ГЛАС: Хрватска је увела карантин од 14 дана за све оне који улазе у ту земљу из БиХ. Који је Ваш став о томе?

ГАЛИЋ: Ми смо имали слободан режим преласка границе са Србијом, Црном Гором и Хрватском без икаквих условљавања. Међутим, сада је Хрватска одлучила да промијени своје мјере и политике. Претпостављамо да ће Савјет министара, који је надлежан за регулисање питања уласка страних држављана у БиХ, заузети адекватан став о томе. Ми ћемо спроводити све одлуке које они донесу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана