Жене жртава рата РС иду у Стокхолм да подрже Петера Хандкеа

Agencije
Жене жртава рата РС иду у Стокхолм да подрже Петера Хандкеа

На званичан позив Српског удружења "Содертеље" из Стоклхома, Жене жртава рата Републике Српске упутиле су се на додјелу Нобелове награде за књижевност аустријском писцу Петеру Хандкеу.

Предсједница Удружења Божица Живковић Рајилић образложила је разлоге путовања удружења тиме да је "Хандке једина особа која у току рата причала истину".

"Једини је он причао шта се догађало српском народу, док су нас у Европи гледали као лоше људе, кривили да смо ми агресори и називали нас геноцидним народом. Ми не идемо тамо да причамо шта смо преживјеле, ми идемо у Стокхолм искључиво као подршка Хандкеу јер је добио Нобелову награду 'за утицајно дело'", истакла је Живковић Рајилић.

Према њеним ријечима, чланице Удружења Жене жртава рата РС иду у Стокхолм у миру и нису дио протеста, или било ког лошег сценарија.

"Наш долазак је најављен пред двије зграде. Прва је Концертна кућа гдје ће бити свечана конференција, а потом на прославу пред Градском кућом. Очекујемо Савез Срба у Столкхому и удружења Срба из других градова и земаља, тако да ће бити Срба на додјели", додаје предсједница Удружења.

Она каже да је писац Петер Хандке упознат с њиховим доласком, али да оне неће својим присуством стављати никога под притисак или њега у непријатну ситуацију.

"Он сам нека одлучи да ли жели да се сретне с нама или не. Он зна да ми долазимо. Ако њему штети да буде с нама у јавности, ми ћемо се повући. Направићемо већ некако другу прилику да га упознамо", објашњава предсједница удружења.

Божица Живковић Рајилић каже да се на бројним пропутовањима, сусретала се са питањима "гдје је била 20 година".

"Говорим само истину. Причам људима шта сам проживјела у логору 322 дана. Онај ко није долазио из свијета и видео шта се нама догађа, није знао шта се дешава. Јер је у свијету постојала плаћена и лажна слика о нама. Они који мисле својом главом, увијек ће имати исправан став, а један од њих је Петер Хандке, и зато је и добио највећу заслужену награду", наводи она.

Додаје и да се ствари мијењају на боље, бар када су у питању ове теме и захваљује бројним институцијама, људима и стручњацима који су им док још нису постали удружење од јавног инетереса, одобравали пројекте и извештавали о њиховом раду.

"Захваљујем многима, не само у име мене него у име истине", каже Живковић Рајилићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана