Жељка Цвијановић, предсједница Српске, за “Глас Српске”: Шансе за суживот на најнижем нивоу

Дарко Момић
Жељка Цвијановић, предсједница Српске, за “Глас Српске”: Шансе за суживот на најнижем нивоу

БАЊАЛУКА - Најновија апелација делегата СДА у Вијећу народа Републике Српске којом од Уставног суда БиХ траже да неуставним прогласи Закон о шумама Републике Српске још је један у низу упорних удара на Републику Српску и њену имовину.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић овим ријечима оцјењује апелацију седморице делегата СДА у Вијећу народа РС који траже да се Закон о шумама РС стави ван снаге.

- То је удар и на саме темеље дејтонске БиХ, с којом се они никад нису саживјели, јер је њихова визија БиХ она у којој један доминира над другима. Овом апелацијом не оспорава се само конкретан закон, већ и сам Устав БиХ, у којем не постоји ниједна одредба која би БиХ признавала право власништва и газдовања шумом и шумским земљиштем - каже Цвијановићева за “Глас Српске”.

Она истиче да је јасно да они то раде рачунајући на свесрдну подршку Уставног суда БиХ, страних судија, ОХР-а и значајног дијела међународног фактора с намјером развлашћивања Републике Српске и прављења унитарне државе.

- Све је то већ одавно постало дегутантно, а шансе за нормалан суживот срозало на најнижи ниво. Ово је и поновљени образац злоупотребе виталног националног интереса и самог Вијећа народа Републике Српске од стране бошњачких делегата, јер се и једно и друго користи за остварење политичких циљева, због чега се поставља питање и сврхе самог постојања ове наметнуте институције - категорична је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, подношењем ове апелације СДА још једном доказује да је свјетски шампион у продуковању политичких криза и да их у томе не може зауставити ни тренутна епидемиолошка ситуација, ни чињеница да људи свакодневно умиру од опаке болести, али ни то што је ФБиХ на европском и свјетском зачељу по броју набављених вакцина против вируса корона.

- Ово сигурно није ни први, ни посљедњи атак на Српску из политичког Сарајева, али неће изостати ни одговор институција Српске у настојању да се не дозволи развлашћивање и одузимање њених Уставом загарантованих надлежности - закључује предсједница Српске.Подсјећамо, “Глас Српске” јуче је објавио наводе из апелације коју су Уставном суду БиХ поднијела седморица бошњачких делегата СДА у Вијећу народа РС којом траже, не само да се Закон о шумама Републике Српске прогласи неуставним, већ и да Уставни суд БиХ донесе привремену мјеру и забрани примјену закона до доношења коначне судске одлуке. Оно што је најшокантније у апелацији је што они оспоравају право Републици Српској да својим законодавством регулише област газдовања и управљања шумама и шумским земљиштем, при чему тврде да се то питање треба регулисати у складу са Уредбом са законском снагом о шумама из 1993. године коју је донијело Предсједништво Републике БиХ са Алијом Изетбеговићем на челу.

Бук бијела

Уставни суд БиХ у фебруару прошле године усвојио је апелацију седам бошњачких делегата у Вијећу народа Републике Српске и прогласио неуставним неколико одредби Закона о пољопривредном земљишту РС. Поред тога, пред овим судом се тренутно налази још неколико апелација које су поднијели поменути бошњачки делегати или бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић, којима се, између осталог, оспорава и надлежност Српске да заједно са Србијом гради хидроелектрану “Бук Бијела” на ријеци Дрини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана