“Жељезнице” у минусу 5,54 милиона

Маријана Миљић Бјеловук
“Жељезнице” у минусу 5,54 милиона

БАЊАЛУКА - Јавно предузеће “Жељезнице РС” (ЖРС) први квартал ове године завршиле су у минусу од 5,54 милиона марака, што је за 1,40 милиона више у односу на остварени губитак у истом периоду прошле године.

У финансијском извјештају о пословању ЖРС за први квартал 2023. године, који је објављен на Бањалучкој берзи, наведено је да су пословни приходи на крају марта 2023. износили 15,40 милиона марака и већи су за два милиона марака у односу на крај марта прошле године.

Раст прихода забиљежен је код пружених услуга на домаћем тржишту, док је забиљежен благи пад по основу убраног новца од испоручених услуга на иностраном тржишту.

Када је ријеч о пословним расходима они су у првом кварталу износили 20,83 милиона марака и већи су за 3,40 милиона у односу на исти период прошле године.

Највише новца као и до сада отишло је за трошкове и накнаде за плате те остала лична примања и то 11,90 милиона марака, што је за 2,32 милиона више у односу на први квартал 2022. године.

Просјечан број запослених по основу стања на крају мјесеца у ЖРС је у најновијем извјештају износио 1.954 радника, док је тај број у првом кварталу прошле године износила 1.979 запослених.

Дугорочне обавезе ЖРС скоро да нису мијењане у односу на годину раније, а на крају првог тромјесечја ове године износиле су 67,74 милиона марака.

Када је ријеч о краткорочним обавезама ситуација је као и код дугорочних непромијењена. Односно у најновијем извјештају краткорочне обавезе јавног предузећа износе 268,37 милиона марака.

Када се на губитак из ранијих година дода остварени за прва три мјесеца ове, акумулирани губитак ЖРС износи 135 милиона марака.

Вршилац дужности директора “Жељезница” Слађан Јовић недавно је у изјави “Гласу Српске” рекао да је евидентно да ово јавно предузеће има повећање трошкова за запослене због повећања цијене рада, али и раст трошкова по основу утрошене струје, али и горива.

- Са друге стране тај раст трошкова прати и повећање прихода од наших услуга. Можемо рећи да тренутно имамо стабилно пословање - рекао је недавно Јовић.

Он се тада осврнуо и на број путника који користе ЖРС за превоз те навео да би повећање броја путника могло услиједити тек након улагања у путну инфраструктуру, односно у набавку новијих и савременијих возова.

Реструктурирање

Реструктурирање ЖРС требало би да буде окончано до краја идуће године, јер је рок за сређивање стања у том јавном предузећу помјерен са 30. септембра ове на крај 2024. године.

Реструктурирање ЖРС почело је 2017. године, односно када је Свјетска банка у децембру те године одобрила кредит за тај пројекат у износу од 51,3 милиона евра. Рок за завршетак реструктурирања до сада је у више наврата помјерен, односно са 2021. пролонгиран је на крај прошле године, па на 30. септембар ове, да би, према најновијој одлуци, временска одредница за завршетак тог посла склизнула на крај 2024. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана