Жеље радника далеко од могућности привреде

 Анита Јанковић Речевић
Жеље радника далеко од могућности привреде

БАЊАЛУКА - Грађани БиХ при тражењу посла у просјеку очекују зараду од 940 евра, што је за 80 евра више од износа који прижељкују радници у Србији, а те жеље домаћа пословна заједница сматра нереалним јер, како кажу, снови су једно, а могућности привреде у Српској нешто сасвим друго.

Велико регионално истраживање у којем су учествовали портали за запошљавање из Србије, Хрватске, Словеније, Сјеверне Македоније и БиХ показало је да је висина зараде најважнији фактор приликом избора послодавца за грађане свих наведених земаља, изузев Словенаца којима су добри међуљудски односи на првом мјесту.

Кад је ријеч о очекиваној заради, испитаници у Словенији показали су највиша очекивања, 1.640 евра у просјеку, потом Хрвати са 1.200 евра, док грађани Србије у просјеку очекују 860 евра. Најнижа очекивања од 770 евра имају становници Сјеверне Македоније, а интересантно је да су очекивања грађана Српске и ФБиХ за чак 20 одсто већа него прошле године.

У овом истраживању, у којем је учествовало 5.700 људи и то запослени, незапослени и оних који се и даље школују, показало је да у свим земљама региона постоји пад процента када је у питању страх од губитка посла.

За разлику од лани, када су од губитка посла највише страховали грађани БиХ, ове године то су испитаници у Србији, гдје се сваки трећи плаши да би, сходно глобалној економској ситуацији, могао остати без радног мјеста.

Истраживање је показало и да највећи број испитаника у БиХ, Србији и Хрватској сматра да су знање и вјештине најбитнији за добијање посла, док Македонци и Словенци значај придају мотивацији и жељи за запослењем.

Први послодавац у Српској очекивања грађана, када је ријеч о висини плата, оцјењује крајње нереалним.

- Толику плату наша привреда не може обезбиједити. Плата проистиче из цијене по којој продајемо робу, а привреда у Српској нема производе који су могу продати у иностранству по цијени која би раднику обезбиједила зараду од 940 евра. Нарочито ако нам је конкуренција неко са јефтином робом - категоричан је предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић.

Разлоге због којих грађани БиХ прижељкују већу зараду него радници у Србији, Тривић види у томе што се у БиХ и Српској пуно више прича о платама.

- И власт и синдикати годинама причају да послодавци у реалном сектору имају новац, али га не дају радницима. Наравно да је таква прича произвела нереална очекивања и потпиривање незадовољства људи животом овдје. Јер када имаш нереална очекивања која се не остварују, незадовољан си, и тежиш исељавању - рекао је за “Глас” Тривић.

Он сматра да, иако се ситуација у Европи компликује и очигледно је да ће доћи до рецесије, у БиХ неће бити проблема на тржишту рада, чак и ако буде гашења радних мјеста, јер постоји недостатак радне снаге.

Предсједник Подручне привредне коморе Добој Радован Пазуревић каже за “Глас” да су жеље увијек веће од могућности, али да је то и пожељно, јер се из њих буди мотив за напредак и развој.

- Структура наше привреде је таква да радимо спорадичне послове, пружамо услуге великим произвођачима, продајемо голи рад. Веома је мало фирми у Српској које могу произвести производ од почетка до краја уз ангажовање домаћих ресурса и радне снаге. Тако да када говоримо о очекиваној заради једно су жеље и потребе, а друго могућности. Наша привредна није конкурента да може испратити тако високе захтјеве - рекао је Пазуревић, који је и директор Фабрике обуће “Санино”.

Репутација

Истраживање је показало да домаће приватне компаније у свим земљама региона, изузев Словеније, имају лошу репутацију међу грађанима. Као и претходних година, када би бирали компанију према типу власништва већина испитаника би најрадије одабрала приватну компанију у страном власништву. Једино у Словенији највећи број испитаника бира рад у домаћим приватним компанијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана