Зеленски прижељкује хаос на Балкану

Вељко Зељковић
Зеленски прижељкује хаос на Балкану

БАЊАЛУКА - Изјава предсједника Украјине Володимира Зеленског да би се на Балкану могла десити експлозија, коју би наводно могла изазвати Русија, представља класични медијско-политички спин с циљем да се поново скрене пажња на руско-украјински сукоб, који је од стране Запада гурнут у други план након избијања сукоба на Блиском истоку.

Каже ово за “Глас Српске” декан Факултета за безбједност и заштиту џ Бањалуци Слободан Жупљанин коментаришући јучерашње драматично упозорење Зеленског да Русија наводно спрема “експлозију” на Балкану, не прецизирајући и какву.

- Постаје све више јасно да он, односно Украјина, нису више интересантни западним менторима. Након отварања другог фронта на Блиском истоку, Украјина је у западним политичким круговима постала трећеразредна тема, што је он и схватио, те сада на овај начин жели то да промијени. Вјероватно је и један од сценарија да се отвори неки фронт у срцу Европе за који би опет Русија била оптужена - сматра Жупљанин.

Додаје како је Европљанима досадило да у Украјину шаљу огромне количине новца, јер им је постало јасно да Кијев нема шансе у овој борби са Москвом. Наводи и да ови центри моћи, па и они у Вашингтону, покушавају наћи излазну стратегију када је у питању Украјина, што онда Зеленског оставља на цједилу. 

- Да би повратио пажњу на себе и Украјину, он сада сипа бомбе около, па и по западном Балкану, покушавајући поново актуелизовати наводну руску пријетњу на овим просторима. Неће Русија ништа лоше направити, то могу само ликови који имају ментални склоп Зеленског. Ако погледамо ко је генерисао све досадашњи сукобе, сценариста је готово увијек исти, то су САД и њихови западни партнери - наводи Жупљанин додајући да ово није први пут да Зеленски на овај начин жели привући пажњу свјетске јавности.

Слично мишљење дијели и његов колега, декан Факултета безбједносних наука у Бањалуци Предраг Ћеранић, наводећи да је у питању класична антируска пропаганда, те да су оваква и слична упозорења и катаклизмично-пријетеће поруке дио пропагандног рата.

- Зеленски жели поново у стање опште опасности довести Европљане, али и људе на овим просторима. Преко Балкана жели да поврати пажњу, без које не може опстати. Оно што евентуално може бити опасно, поготово јер постаје све очајнији, јесте да Зеленски и екипа пређу границу, јер Кијев на овим, али и другим просторима има своје агенте хаоса. Мислим да не треба никако искључити једну такву могућност, да те снаге нешто изведу и онда за то оптуже Русију. Мислим да га не треба потцјењивати. Присјетимо се само неких терористичких акција по Русији, чији је крајњи циљ било изазивање хаоса. Стога наше службе треба да обрате пажњу на овакве и сличне изјаве, да их анализирају, јер нико са сигурношћу не може знати шта се иза брда ваља - наводи за “Глас Српске” Ћеранић. 

Експлозија

У једном од својих посљедњих обраћања на друштвеним мрежама предсједник Украјине Володимир Зеленски поручио је да ће, уколико западне земље ништа не учине, доћи до експлозије на Балкану.

- Међу државама Балкана постоји криза и она није од јуче. Управо зато се тамо Русија мијеша, да би једна балканска држава ратовала против друге - истакао је Зеленски у свом обраћању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана