Затрпала их земља док су крали угаљ

Горан Обрадовић
Затрпала их земља док су крали угаљ

Тузла - Четири особе које су нелегално скупљале угаљ на површинском копу Дубраве Рудника угља "Крека" из Тузле погинуле су када се на њих у суботу увече обрушила већа количина земље.

У овој тешкој несрећи погинули су Адел Шехић (27), Алем Дедић, Ариф Алибашић (28) и Елдин Херић, сви из Тузле, а Мерсад Дедић је том приликом задобио тешке повреде.

Дедић је послије указане помоћи у тузланској болници самовољно отишао на кућно лијечење и полицајцима је испричао шта се десило у суботу увече.

Несрећа се догодила у суботу око 23 часа, скоро у исто вријеме када се на ширем подручју Тузланског кантона осјетио земљотрес. 

Њих је том приликом затрпала већа количина земље. Тијела све четири особе страдале у Површинском копу су синоћ и пронађена.

"Око 17 сати пронађена су два преостала тијела, која ће бити пребачена на УКЦ Тузла како би се установио узрок смрти", рекао је портпарол МУП-а Тузланског кантона Изудин Шарић.

Они су на радилиште, гдје се врши копање угља, дошли са два трактора у вријеме међусмјене, односно док није било радника. Њих петорица су по копу купили и товарили откопани угаљ који се налазио на камионима и багерима "либеро" ПК Дубраве.

- Младић који је преживио несрећу рекао је да их је било пет. У једном тренутку дошло је до клизања јаловске етаже и обрушавања око пет хиљада кубика земље на њих - рекао је главни федерални рударски инспектор Нурага Дурановић.

У проналаску тијела несталих особа јуче су учествовале спасилачке екипе рудника "Крека", ватрогасци, као и припадници Специјалне полиције МУП-а Тузланског кантона, који су око 14 часова успјели да пронађу дијелове трактора.

Експлоатационо поље површинског копа Дубраве је јако велико, простире се на три општине и тешко га је физички штитити.

Свакодневно на десетине социјално угрожених грађана, које Тузлаци називају "берачима ћумура", долазе на овај коп и купе угаљ, који потом продају на разне начине.

- Њима улазак на овај коп није дозвољен, али они често налазе пролазе који нису обезбијеђени, а чуо сам и да плаћају портирима како би их пустили да траже угаљ - рекао је један од мјештана који живи у близини рудника.

Он је истакао да међу "берачима" често има и дјеце која помажу очевима да скупе што више како би преживјели.

 

Породице љуте

Алмир Шехић, Аделов брат, кроз сузе је јуче рекао да процес проналажења рудара тече веома споро.

- Љут само због тога што спасилачке екипе у суботу увече  нису почеле са тражењем, већ су чекали истражиоце. Дође ми да сиђем доле и да голим рукама тражим брата - испричао је видно потресени Шехић.

Погинули:

Адел Шехић

Алем Дедић

Ариф Алибашић

Елдин Херић

 

Повријеђени:

Мерсад Дедић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана