Закон о ВСТС Републике Српске пред посланицима

Д. М.
Закон о ВСТС Републике Српске пред посланицима

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске данас је дала сагласност на Нацрт закона о Високом судском и тужилачком савјету Републике Српске који су јој доставили посланици владајуће коалиције, потврђено је за наш лист из Владе РС.

Према тврдњама извора "Гласа Српске", Нацрт закона о ВСТС РС потом је достављен предсједнику Народне скупштине Недељку Чубриловићу са захтјевом да буде уврштен у дневни ред идуће редовне сједнице републичког парламента која је заказана за 8. фебруар.

- С обзиром на то да је ријеч о једном од закона којима се враћају надлежности Републике Српске с нивоа БиХ, а чије усвајање је раније најављено, опозициони посланици су у уторак на посебној сједници питали када ће тај закон бити упућен у скупштину. Предсједник СНСД-а најавио је да би тај закон требало да буде усвојен већ на идућој сједници НСРС и тако ће и бити - каже саговорник "Гласа", који је инсистирао на анонимности.

Он објашњава како је Нацртом закона предвиђено да ће почети да се примјењује годину дана након усвајања, јер је толико времено потребно за формирање ВСТС-а РС.

- Потребно је обезбиједити просторне, материјалне, техничке и кадровске услове, а мора се провести процедура именовања чланова ВСТС-а, те комисија и радних тијела неопходних за рад. За реализацију свега тога потребно је минимално годину дана - објашњава наш извор.

Према предложеном нацрту, ВСТС РС треба да има 11 чланова од чега се четири бирају из реда судија, четири из реда тужилаца у Српској, а по једног члана бира Влада, Народна скупштина и Адвокатска комора Српске.

- Састав савјета у правилу одражава састав народа БиХ и полну заступљеност у БиХ - предвиђа Нацрт закона у којем се наводи и да је прије успостављања ВСТС БиХ постојао ВСТС РС који је укинут наметнутим законом ОХР из 2002. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана