Закон о Уставном суду БиХ у септембру у Парламенту

Ведрана Кулага
Закон о Уставном суду БиХ у септембру у Парламенту

Бањалука - Приједлог закона о Уставном суду БиХ, чија је суштина да троје страних судија буду замијењени домаћим и да ниједна одлука не може бити усвојена прегласавањем судија из једног народа, наћи ће се у парламентарној процедури у септембру.

Члан Главног одбора СНСД-а Зоран Тегелтија изјавио је јуче да ће закон предложити та странка.

- Вријеме је да то питање ставимо на дневни ред. СНСД ће предложити овај закон и ако не буде имао подршку неких других политичких партија у Парламенту БиХ - рекао је јуче Тегелтија, који је и министар финансија РС, током актуелног часа у Народној скупштини РС одговарајући на питање посланика ПДП-а Бранислава Бореновића о томе шта је са поменутим приједлогом закона који је дуго најављиван.

На одласку страних судија из Уставног суда БиХ посебно инсистира РС, јер су странци константно са бошњачким судијама прегласавањем доносили одлуке на штету Српске. Кап која је превршила чашу стрпљења била је одлука према којој Дан Републике не може бити прослављан 9. јануара јер је тог датума и крсна слава Свети Стефан. Послије тога услиједила је и одлука о поништавању резултата референдума о Дану Републике, који је спроведен након одлуке Уставног суда о 9. јануару. Све странке из РС које имају посланике у Парламенту БиХ упутиле су лани у парламентарну процедуру приједлог закона о Уставном суду БиХ који је предвиђао замјену страних судија домаћим и онемогућавање прегласавања, али је послије бројних бошњачких опструкција блокирано његово усвајање.

Нову иницијативу за доношење закона о Уставном суду потом су покренули СНСД и ХДЗ БиХ, чији тимови приводе крају израду приједлога. Осим тога, Савјет министара БиХ усвојио је у марту акциони план за спровођење Стратегије за реформу сектора правде којом је обухваћен период од 2014. до 2018. године, а предвиђено је да идуће године буде израђен и у процедуру упућен закон о Уставном суду БиХ.

Шеф посланичког Клуба СНСД-а Сташа Кошарац поновио је јуче да је неопходно донијети закон о Уставном суду БиХ којим би јасно било дефинисано да страни држављани не могу бити дио те правосудне институције.

- Бошњачка компонента користи стране судије и покушава да трансформише тај суд у улогу ОХР-а који је раније доносио одлуке штетне по Српску. Разговарали смо са ХДЗ-ом и они то питање третирају на исти начин, а очекујем да ће и све странке из РС подржати доношење закона - каже Кошарац.

Предсједник СДС-а Вукота Говедарица каже да је став те странке да странци не треба да буду дио Уставног суда БиХ, али и да је евидентно да осам мјесеци траје прича о томе да ће СНСД и ХДЗ БиХ заједно предложити тај закон.

- Позиција судија је дефинисана Уставом БиХ, а то значи да би било шта било промијењено, морамо мијењати Устав и дефинисати законом да ли ће бити страних судија. То ће бити тешко урадити јер је БиХ сложена државна заједница. Тешко ће бити обезбиједити подршку за промјену Устава и донијети закон - каже Говедарица.

Функционери ХДЗ-а БиХ Борјана Кришто и Бариша Чолак, који су присуствовали прошлоседмичном састанку делегација СНСД-а и ХДЗ-а БиХ, јуче нису одговарали на телефонске позиве.

Уставни суд БиХ има деветоро судија, од којих Парламент ФБиХ бира четворо, а Народна скупштина РС двоје. Преосталих троје бира предсједник Европског суда за људска права након консултација са Предсједништвом БиХ. Судије које бира предсједник Европског суда за људска права не могу да буду држављани БиХ нити било које сусједне државе.

Оптужбе

Зоран Тегелтија је одбацио оптужбе опозиције да је на посљедњем састанку делегација СНСД-а и ХДЗ-а у Мостару, лидер СНСД-а рекао да предаје РС на чување ХДЗ-у БиХ.

- Одговорност за Српску носи парламент, Влада РС и људи који врше власт - рекао је Тегелтија.

Кључни ставови РС

- троје странаца замијениће судије које ће бирати ентитетски парламенти

- одлуке неће моћи бити усвојене ако за њих не гласа најмање један судија из сваког конститутивног народа и ентитета

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана