Закон о мајци усвајају до августа?

Маријана Миљић Бјеловук
Закон о мајци усвајају до августа?

БАЊАЛУКА - Представници политичких партија у Српској сагласни су да је закон о мајци и те како потребан Републици, а креатори те идеје тражиће да тај акт буде донесен по хитној процедури и усвојен до августа, како би од идуће године био у примјени.

Закон о мајци, о којем се увелико говорило крајем прошле године, поново је у жижи јавности, а од четири предложене варијанте усаглашене су двије, односно да незапослене мајке примају мјесечно 206 КМ за свако дијете, а оне које раде дупло мање.

Креатори тих приједлога добили су и подршку политичких партија, а јуче су се састали и са делегацијом Уједињене Српске, од којих су добили обећање да ће тај акт подржати. Састанак ће ускоро бити одржан и са највећом политичком партијом - СНСД-ом.

- Ми ћемо тражити да закон о мајци буде донесен по хитној процедури јер би то спријечило одлив становништва. Задржали бисмо породице које су остале. Закон треба усвојити до августа, како би од идуће године био у примјени, односно да се већ у буџету за 2023. планира новац за његово спровођење - рекао је “Гласу Српске” предсједник републичког Удружења породица са четворо и више дјеце “Четири плус” Миладин Готовац.

Према досадашњој пракси, посљедња сједница републичког парламента одржава се половином јула, након чега слиједи љетна пауза, а имајући у виду да је изборна година, сједница не би требало да буде до конституисања новог сазива. 

Из Уједињене Српске јуче су поручили ће подржати приједлог да се усвоји закон о мајци, чији је циљ сачувати и спасити мајку, те заштитити и ојачати породицу као основну ћелију друштва.

- Циљ је вратити породици достојанство, сигурност, удахнути нови живот, вјеру и наду у боље сутра, системским приступом, искреним намјерама и стратешким законским рјешењем - саопштено је из Уједињене Српске.

Предсједник Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини РС Игор Жунић рекао је да ће на састанку који ће бити одржан са Удружењем “Четири плус” обезбиједити присуство ширег круга посланика.

- У сталном сам контакту са њима, као и људима који су дали смјернице у којем би се правцу требало ићи. Подршка мајчинству и сваком дјетету је неспорна и не постоји ниједан политичар који може да буде против тога - рекао је “Гласу” Жунић.

Идеје које подразумијевају измјену великог броја закона, додаје Жунић, не треба да се рјешавају “ад хок”и нагло.

- У овом случају ријеч је и поприлично великој цифри на годишњем нивоу која би требало да се прикупи из разних извора, од којих неки улазе и у пореску политику. Због тога се мора узети и став пословне заједнице и ефекти који то доносе - рекао је “Гласу” Жунић.

Додао је да је свако дијете награда од Бога, али и важан шраф у развоју РС.

- Што нас буде више, бићемо снажнији и богатији - навео је Жунић, који очекује да сви релевантни фактори сједну и разговарају о закону о мајци.  

Шеф Клуба посланика ПДП-а у Народној скупштини РС Перица Бундало рекао је да ће свакако подржати закон о мајци.

- Прије пет, шест година имао сам идеју о националној пензији за мајке са четворо и више дјеце. Дефинитивно то мора бити један од корака и мјера за побољшање природног прираштаја - навео је Бундало.

Вишковић на потезу

Миладин Готовац је рекао да је даљи корак формирање експертске групе.

- Предсједник Владе РС Радован Вишковић треба да да сагласност ресорном министарству за формирање и рад те групе. Та група је предложена и само је потребно зелено свјетло од премијера за њен састав - казао је Готовац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана