Захваљујући Влади Српске производи се најјефтинија струја у региону

Срна
Захваљујући Влади Српске производи се најјефтинија струја у региону

Вишеград - Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је данас током посјете предузећу "Хидроелектране на Дрини" Вишеград да се ту производи најјефтинија струја у региону захваљујући Влади Републике Српске и да ће тако остати и у наредном периоду.

Голићева је рекла да су "Хидроелектране на Дрини" кренуле се у другу фазу радова на консолидацији терена испод бране.

"То подразумијева стабилизацију терена, односно да брана и темељи бране буду стабилнији и чвршћи у смислу статике и да се ово процјеђивање које је испод бране сведе на минимум", рекла је Голићева, која је посјетила мјесто гдје се изводе ови грађевински радови.

Она је истакла да је, када је у ријеч о грађевинарству, главни извођач радова "Грађевински институт Македоније", који ради заједно са домаћом грађевинском оперативом и грађевинским радницима, те да је то привредни подухват јер, поред грађевинских радова, подразумијева и друге фазе радова.

Директор "Хидроелектарне на Дрини" Миле Лакић рекао је да је проблем процуривања воде испод тијела бране Хидроелектране настао са пуњењем акумулације Хидроелектране Вишеград и да је од 1,6 кубика, колико је регистровано 1991. године, већ 1996. године било преко шест кубика.

"Ова управа је смогла снаге и храбрости да се изради главни пројекат за санацију провирања воде испод тијела бране и та фаза је завршена 2014. године, гдје смо успјели да за 70 одсто смањимо провирање воде које је излазило испод тијела бране", истакао је Лакић.

Он је додао да је резултат оваквог пројекта да је за 20 гигават сати електричне енергије повећана производња струје на Хидроелектрани Вишеград, тако да ће у наредним годинама бити још више повећана производња.

"Остала је фаза окамењавања агрегата, односно пијеска који је убачен под брану и у наредном периоду ми ћемо извршити ињектирање и на тај начин затворити процуривање воде која се појављивала", напоменуо је Лакић.

Он је истакао да ће се другом фазом додатно стабилизовати темељи бране, односно да ће се онемогућити нестабилност машинске и електро опреме која је инсталирана на постројењу.

"Ми ћемо додатно повећати снагу за још десет гигават сати и тиме добијамо повећање електричне енергије за 30 гигават сати на годишњем нивоу", додао је Лакић.

Прва фаза пројекта је вриједна 19,5 милиона КМ, а у другој фази укупна вриједност пројекта је око шест милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана