Вучић: Србија припрема и другу пошиљку помоћи за Републику Српску

Танјуг
Вучић: Србија припрема и другу пошиљку помоћи за Републику Српску

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да Србија припрема и другу пошиљку помоћи за Републику Српску у борби против вируса корона.

Он је саопштио да је Србија данас дозволила извоз квасца у Републику Српску, први пут од када га производи у Сенти, као и хипохлорида пошто га има довољно за своје потребе.

"Онима који се смеју томе и кажу да је мала подршка - ако неко мисли да је 30.000 епидемиолошких маски и 10 респиратора, а да не говоримо о стотинама хиљада рукавица и о свему другом - мало, онда у реду. Један дан нас нападају зато што дајем много, а други дан због тога што кажу да је мало", рекао је Вучић.

Он је истакао да сматра да је то много и поручио да ће Србија још помагати Републици Српској.

"Помажемо и у лековима и свему другом и наставићемо то да радимо. Немамо проблема са тим", рекао је Вучић послије заједничке сједнице кризних штабова у борби против ширења вируса корона.

Он је најавио да ће у Београд сутра у 11.00 часова стићи први руски авион "Иљушин" са осам љекара, опремом, респираторима, медикаментима, те људима и опремом за дезинфекцију, оцјењујући да би то требало да буде исти пакет као што је био за Италију и истичући захвалност Русији.

Вучић је рекао да је у разговору са француским предсједником Емануелом Макроном замолио да француска фармацеутска компанија "Санофи" која производи сировину за лијек "хлорокин" обезбиједи сировину Србији како би могла да почне да производи тај лијек.

Предсједник Србије рекао је да ће Србија од 8. или 9. априла имати пуну производњу хируршких маски за домаће потребе, за шта је добила машине из Кине, дијелом као поклон, а дијелом их је купила.

Он је истакао да Србија и даље набавља респираторе јер не жели да се догоди ситуација као у Њујорку, додајући да се очекује испорука више стотина респиратора из Кине.

Вучић је саопштио да је анализа запослених у здравству показала да је у Болници "Драгиша Мишовић" 47 љекара позитивно на вирус корона, у Земуну петоро од 14 тестираних, у "Народном фронту" 12 особа од 23 тестираних, а да нема позитивних у Институту "Батут", Градском заводу за јавно здравље Београд, на Војномедицинској академији /ВМА/, Ургентном центру и болници на Бежанијској коси.

Он је упозорио да Србију у наредне двије седмице очекује најтежи удар, око 15-16. априла и позвао грађане да поштују мјере како би заштитили животе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана