Вучић: Резолуција о Сребреници одлука једног народа против другог

Срна
Вучић: Резолуција о Сребреници одлука једног народа против другог

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће најављена резолуција о Сребреници, која је противправно пребачена из Савјета безбједности у Генералну скупштину УН, уколико буде усвојена, пореметити односе у региону, те да је ријеч о одлуци једног народа против другог у БиХ.

-Не заборавите, то је донето као одлука једног народа против другог унутар БиХ. То питање је покренуто на 29. годишњицу од догађаја. Говоре нам да то није уперено против Срба. Ми Срби то нисмо тако разумели и зато ћемо се у УН борити колико год је у нашој моћи да та резолуција не буде усвојена - рекао је Вучић након данашњег састанка са помоћником секретара Бироа за европске и евроазијске послове Стејт департмента Џејмсом О`Брајаном у Београду.

Он је поручио да Србија неће посустати у тој борби, иако зна да када Америка дигне два прста, на један од њих за себе има 70 земаља у УН, док је Србија сама.

Вучић је нагласио да ће се Србија енрегично борити и против насиља над српском државом и народом у Савјету Европе и учинити све да Приштина не постане члан те организације.

Он је указао на то да ће Приштина бити награђена тим чланством, упркос томе што пуних 11 година није испунила обавезу формирања Заједнице српских општина (ЗСО) из Бриселског споразума, нити било шта из Охридског споразума, за разлику од Србије.

-Умјесто да испуне обавезе, они су само наметали нове проблеме српском становништву и довели нас дотле да ми за укидање динара предлажемо решење како да наш народ исплаћујемо у еврима, они чак ни то неће. То је као када вам неко каже да изађете у боксерски ринг, а везао вам је руке за конопце - рекао је Вучић.

Најавио је да ће руководство Србије учинити све што може да спријечи негативне одлуке у Савјету Европе и УН, али да је његова обавеза да уколико до тога и дође, уради све да Срби подигну главу коју су силом покушали да им спусте и да се Србија бори за свој економски напредак.

Вучић је захвалио О`Брајену на посјети и ангажману америчких компанија у Србији, оцјењујући да је економска сарадња добра, јер САД имају много великих пројеката, док се многи припремају и треба да се реализују.

О`Брајен је поручио да ће САД учинити све да Приштина испуни своју обавезу о формирању ЗСО, јер Вашингтон мора да испуни обећање дато себи и другима.

Говорећи о резолуцији о Сребреници, он је рекао да је обавеза свих да се суоче са истином и да приоритет у односима Србије и САД треба да буде на очувању партнерских односа двије владе и на приликама које пружа економска сарадња.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана