Вучић: Показали смо како се бори, двије трећине становништва свијета на нашој страни

Танјуг
Вучић: Показали смо како се бори, двије трећине становништва свијета на нашој страни

ЊУЈОРК - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је на сједници Генралне скупштине УН у Њујорку, иако је усвојена резолуција о Сребреници, показано како се бори за Србију, јер земље са више од двије трећине становништва у свијету нису гласале за резолуцију.

Захвалио је свима који су учествовали у одбрани Србије.

-Хвала им на огромној борби. Као што видите, ово је пре свега велико изненађење, готово запрепашћење за многе у сали у УН. Видели сте на почетку колико ће то подела да изазове - рекао је Вучић синоћ у изјави новинарима у Њујорку, након гласања о резолуцији о Сребреници у Генералној скупштини УН.

Нагласио је да је поносан на Србију.

-Јер оволико гласова када Американци, Руси, било ко да предлаже не могу да добију, колико је Србија добила по немогућој теми за нас. И ако погледате тај распоред, у броју становника, више од две трећине становника земаљске кугле је било на нашој страни, оних који су били против и оних који су били уздржани - рекао је Вучић.

Вучић је захвалио и Кини, Русији, као и Уједињеним Арапским Емиратима који су били оптуживани да ће свакако бити за.

-До земље се клањам пријатељу Србије шеику Мухамеду Бин Заједу Ал Нахјану. И то Србија никада неће заборавити. И огромно хвала нашој мађарској браћи, који су у нашем окружењу били једини који су били против. Али хвала и Словацима, Грцима, Кипранима, који су се усудили да буду уздржани и показали пријатељство према Србима - рекао је Вучић.

Захвалио је бројним азијским и афричким земљама које су разумјеле о чему је ријеч.

-Хвала и Алжиру и Мароку, али хвала и Нигерији као највећој афричкој земљи по броју становника. Хвала и Намибији и Анголи и Кенији, хвала Конгу и Демократској Републици Конго. Хвала  и Уганди и Централноафричкој Републици и Екваторијалној Гвинеји и Еритреји, Есватинију, хвала и Бенину и Габону, Гани и Гвинеји, хвала Малију који је гласао против чак, дакле хвала Сао Томе и Принципеу који је гласао против, хвала Судану и Јужном Судану, хвала Етиопији која је била уздржана, хвала Маурицијусу, мислим и Мадагаскару да је био уздржан - рекао је Вучић.

Захвалио се и Карибима, Куби, државама Свети Китс и Невис, Света Луција, Свети Винсент и Гренадини, Доминици и Доминиканској Републици, које су биле уздржане, Јамајки и Барбадосу, Мексику, Бразилу, Хондурасу, као Никарагви.

-Прва, друга и трећа земља по величини Централне Америке нису били против нас - Мексико, Хондурас, Никарагва. Против нас су били само Салвадор и Костарика у том делу... - навео је Вучић.

Додао је да су „појединим земљама плаћали да буду против Србије“ и да су поједине биле коспонзори.

-Али да бисте само разумели колико су их притискали, имате бар три земље које су биле коспонзори, натерани су да буду коспонзори, да потпишу, да они то предлажу, а на крају су били уздржани, али нису гласали за њих. То је случај и са Маршалским острвима и са Вануатуом, чак мислим и са Соломонским острвима. Дакле, невероватно какви су притисци били и шта су све радили. Ми смо се борили и верујем да смо своје земље осветлали образ. Нажалост, погрешно су радили они који су ово осмислили. Све су правили само да би поделе биле још веће и да би унизили Србију - рекао је Вучић.

Предсједник Србије  је захвалио народу и истакао да „уједињени можемо чуда да направимо“.

Он је додао да су наши људи били посебни и упутио посебан поздрав Србима на КиМ, у Републици Српској, Црној Гори.

Истакао је да чак 107 земаља није жељело да се сагласи са приједлогом резолуције, а да су „до 84 гласа дошли притисцима и претњама“.

Вучић је рекао и да је много више муслиманских земаља било уздржано него што је гласало за резолуцију о Сребреници, а да су спонзори резолуције о Сребреници очекивали да ће добити више од 100 гласова приликом гласања у Генералној скупштини УН.

-Њихове су процене биле да ће ићи преко 100 до 110. Да ће само изаћи из сале, а да ће укупно бити уздржаних и они који су против 40, 45, а нас било 107, а  87 оних који су били у сали - рекао је Вучић.

Он је рекао да је ће многима рећи хвала, али да су му неки отворили очи својим манипулацијама.

-Све те игре, ти ударци испод појаса, где би да преваре људе око индивидуалне кривичне одговорности и свега другог. Ми смо данас, 15 минута пре почетка седнице, морали људима да објашњавамо да то нису наши амандмани и да не треба због тога да гласају - рекао је Вучић.

Вучић је истакао да се Србија пред Генералном скупштином Уједињених нација борила, да је урадила све што је могла и да је свима јасно какав је стварни резултат гласања.

-Ја сам вечерас завршио овде каријеру. Никада ми ово неће опростити, ово је био ексер у сандук. Урадио сам све за нашу Србију. Они су урадили све да нас понизе. Ми смо је винули у висине. Ја не могу кажем да смо ми победили, јер су такве процедуре, али свакоме је јасно какав је стварни резултат - рекао је Вучић.

Додао је да у УН није дозвољено држање националних застава и да су га на то више пута упозорили, као и чланове породица српских жртава који су у сали, на почетку сједнице, такође држали српску заставу.

-Чак су ме и наши људи овде упозоравали на то. Ја сам рекао, „да видим те јунаке који ће доћи да узму свету заставу" - истакао је Вучић.

Нагласио је да је Србија пред УН дала све од себе, да се борила и да се није ослањала на помоћ, иако је, како је рекао, долазила са много страна свијета.

Предсједник Србије је поручио да Србија мора да настави да ради и да се спрема за Експо.

-Ја ћу разговарати са Бошњацима у Србији. Ми имамо једну земљу, нашу Србију, морамо да радимо заједно. Морамо да живимо заједно. Иако ће се многи Срби осећати лоше због одлуке и иако ће неки Бошњаци да жале због тога што је већина била на другој страни, свеједно ми морамо заједно од сутра и заједнички да се боримо за нашу будућност - рекао је Вучић.

Вучић је у Генералној скупштини УН, послије усвајања резолуције, рекао да ће усвојена резолуција о Сребреници изазвати подјеле не само у региону, одакле долази, већ и у Уједињеним нацијама.

-Никада се није десило у ГС УН да гласање о питању геноцида није донето једногласно, ово се дешава по први пут јер су неки људи хтели да искористе своју велику политичку моћ и да политизују ову важну тему и то су и учинили. Нема везе колико смо дуго упозоравали да цео процес треба да буде транспарентан и инклузиван, али нису нас саслушали - рекао је Вучић.

Он је истакао да су 84 земље гласале за резолуцију, док остале присутне нису гласале за резолуцију и да у било ком националном парламенту овакав акт не би успио.

-Ово је једино место на свету где је такав документ донет. Људи из неких земаља су истицали значај амандмана као њихов значајан допринос, али то је био само значајан допринос већој конфузији. То су радили само да би сачували свој образ и заварали неке чланице - указао је Вучић.

Истакао је да они који су жељели да стигматизују српски народ нису успели, да су жељели да ставе жиг на наше чело, да нису успјели и никада неће успети.

Генерална скупштина Уједињених нација усвојила је јуче резолуцију о Сребреници са 84 гласа за, 19 против и 68 уздржаних гласова.

За резолуцију је било више уздржаних и држава које су гласале против, укупно, него што их је било за, односно за резолуцију о Сребреници гласало је само 43 одсто земаља чланица, док је чак 57 одсто било против или уздржано.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана