Вучић: Подношењем резолуције о Сребреници игнорисане институције БиХ

GS
Foto: Srna

ЊУЈОРК - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да подношење резолуције о Сребреници без консултовања представника српског народа у БиХ представља потпуно игнорисање институција Босне и Херцеговине, њеног устава и њених закона.

Вучић је то изјавио на пријему делегације Србије при УН, након завршетка сједнице СБ УН на којој је представљен шестомјесечни извјештај УНМИК-а о Косову и Метохији.

Говорећи о нацрту резолуције о Сребреници, Вучић је рекао да о том питању у Босни и Херцеговини није било разговора нити договора било које врсте и да је то одлука која дубоко дијели етничке заједнице.

"На начин на који је представљен нацрт резолуције, он представља чин представника једне заједнице против друге. БиХ је још увек осетљиво подручје на коме међународне мировне снаге остају присутне због нивоа етничких тензија и унутрашњих политичких проблема. Супротно свим очекивањима, подношење ове резолуције извршено је упркос активном противљењу легитимно изабраних представника српског народа и уз потпуно игнорисање институција Босне и Херцеговине и њеног устава и њених закона", рекао је Вучић.

Он је оцијенио да такве иницијативе, ако заиста желе да допринесу помирењу и изградњи повјерења у региону морају бити инициране од државе на коју се односе.

"Друго, није било регионалних консултација, јер доношење одлука у Генералној скупштини УН које могу променити стање регионалне стабилности мора бити донето консензусом. У овој ситуацији доноси се резолуција против виталног интереса једног народа", рекао је предсједник Србије.

Вучић је рекао да је Резолуција ГС УН о геноциду у Руанди из 2003. године, која је усвојена много прије опште Резолуције ГС УН о геноциду из 2015. године, усвојена на препоруку Афричке уније, што само говори о томе да је донијета након регионалних консултација прије подношења ГС УН.

"Желим да нагласим чињеницу да се СБ УН бави ситуацијом у БиХ и ово би могло бити задирање у питања СБ УН. Преношење расправе од СБ УН до ГС УН није прикладно, посебно не у овом тренутку", нагласио је Вучић.

Он је додао и да Република Србија континуирано и досљедно осуђује страшни злочин у Сребреници.

Вучић је рекао и да је посејтио Сребреницу и одао почаст жертвама, а да је то прије њега урадио и некадашњи предсједник Србије Борис Тадић.

"У Народној скупштини Србије 2010. године усвојена је декларација којом се осуђује злочин у Сребреници. Србија је своју приврженост принципима међународног права показала испуњавањем својих обавеза према међународним институцијама правде", нагласио је Вучић.

Вучић је оцијенио и да би политички циљ доношења резолуције могао да буде и борба против независности и процеса одлучивања једне суверене државе као што је Република Србија, која није прихватала ултиматуме било које велике силе у геополитичкој арени.

"ГС УН је 2015. године консензусом усвојила резолуцију Међународни дан сећања и достојанства жртава злочина геноцида, којом је 9. децембар установљен као општи дан обележавања жртава геноцида кад год и где год да су почињени широм света", нагласио је Вучић.

Он је истакао да је нацрт приједлога резолуције уског оквира, односно да је усмјерен на означавање једног кривца и једног злочина који се догодио у рату који је трајао од 1992. до 1995. године.

Навео је да је трагични сукоб у Босни и Херцеговини обиљежен бројним цивилним жртвама свих народа, уз починиоце који су долазили из свих народа.

Поручио је да би усвајање представљеног нацрта резолуције довело до отварања старих рана и допринијело јачању нестабилности читавог региона.

"Желимо да верујемо да то није циљ никоме, а ни онима који предлажу нацрт резолуције. Усвајање резолуције отвориће Пандорину кутију и унети додатну неизвесност у УН", рекао је Вучић.

Не само да наведена резолуција неће учврстити мир и залијечити ране из прошлости, додаје Вучић, већ ће додатно продубити јаз међу народима и створити нове тензије на Западном Балкану.

"Зато тражимо да се резолуција повуче овако како је предложена. А ако то не би био случај, позивамо земље чланице да гласају против нацрта резолуције", рекао је Вучић.

Поручио је да је Србија отворена за све разговоре и за било какву врсту преговора и додао да нико о том процесу доношења резолуције није обавијестио Србију, као ни један дио Босне и Херцеговине.

"То је рађено делом тајно, делом иза завесе, али нам је потребна инклузивност, потребни су нам прави разговори и потребно нам је више разумевања између свих нас. И надам се да ћемо успети да превазиђемо све ове потешкоће и да се фокусирамо на економски развој и да видимо како да ојачамо регионалну стабилност, регионалну сарадњу, економске везе и како да премостимо јаз у степену развоја развијених земаља, ЕУ и региона Западног Балкана", закључио је Вучић.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана