Вучић: Није вријеме за санкције; Руски и украјински народ братски

Срна
Вучић: Није вријеме за санкције; Руски и украјински народ братски

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је, у обраћању јавности, да пред Србијом нису нимало лаки дани. Савјет за националу безбједност донио је закључке у вези са ситуацијом у Украјини који ће се наћи на сједници Владе у наредних 48 сати.

Србија поштује територијални интегритет Украјине и међународно право, али неће уводити санкције ниједној држави, укључујући и Русију, рекао је вечерас предсједник Србије Александар Вучић.
Вучић је на конференцији за новинаре рекао да ће се Србија руководити искључиво заштитом својих виталних, економских и политичких интереса, што се тиче санкција према било којој другој земљи, укључујући и Русију.

"Као држава која је у блиској прошлости искусила санкције Запада и чији сународници у Републици Српској и данас трпе санкције, Србија сматра да није њен витални, економски и политички интерес да у овом тренутку уводи санкције било којој држави", рекао је Вучић, послије сједнице Савјета за националну безбједност Србије и сусрета са патријархом српским Порфиријем.

Предсједник Србије, који је прочитао закључке Савјета, указао је да не памти овакве притиске на Србију, поводом њеног односа према Русији и Украјини, те истакао да је Србија на еворпском путу, али неће хрлити у непријатељства зато што то неко од ње други тражи.

Он је навео да Србија не одустаје од поштовања међународног права, јер је то најбољи начин да заштити себе и своје интересе, те позвао грађане Србије да буду уједињени и да имају само једну страну која се зове Србија.

Вучић је истакао да Србија добро разумије своје потребе и без обзира шта би неко желио, има своје виталне, националне и државне интересе, али поштује и традиционална пријатељства и не заборавља шта се све дешавало у претохндим годинама.

У закључцима стоји да Србија најискреније жали због свега што се догађа на истоку Еворпе и истиче да су и Русија и Украјина њој пријатељске државе, а Руси и Украјинци братски народ.

Србија је, како се истиче, привржена поштовању територијалног интегритета и политике независности држава, као и неповредивости граница, те се залаже за досљедно поштовање територијалног интегритета и своје и других суверених држава.

Вучић је навео да Србија сматра веома погрешним кршење територијалног интегритета било које земље укључујући и Украјине и промјену граница.

Србија, додао је, остаје досљедна да своју спољну политику темељи на поштовању принципа међународног права и да се сачува мир у региону, те подсјетио на војну неутралност, као и да ће Србија прекинути одмах све војне активности са другим партнерима до даљег.

Вучић је рекао да ће Србија настојати да заштити безбједности држављана Србије у Украјини, као и да ће санкционисати своје грађане који буду учестовали у сукобима на истоку Европе.

"Србија ће пружити сваку врсту хуманитарне помоћи угорженом народу и становништву Србије. Обезбедиће снабдевање енергентима и храном грађана и привреде", напоменуо је Вучић.

Вучић је рекао да је било толико лажи, дезинформација у неким медијима у Србији и региону о ставу Србије.

Што се тиче састанка са патријархом, он је пренио је упознао патријарха и саслушао савјет, те прочитао му закључке, указао на проблеме са којима се Србија суочава, а да је на патријарху да каже свој став.

Вучић је додао да патријарх разумије проблеме Србије са којима се суочава у политичком смислу. 

 

"Савјет за националну безбједност на сједници је донио закључак:

1. Србија жали због свега што се дешава на истоку Европе, Русе и Украјинце гледамо као братски народ;

2. Србија је привржена територијалном начелу

3. Полазећи од члана 16. Устава Србије, један од основних принципа је дословно поштовање територијалног интегритета других држава

4. Србија је увијек водила одговорну и принципијелну спољну политику, скупо је то платила

5. Србија пружа пуну подршку територијалном интегитету Украјине".

Предсједник Србије додао је и да није вријеме да се уводе санкције Русији.

Закључак Савјета за националу безбност наћи ће се на сједници Владе у наредних 48 сати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана