Вучевић: Резолуција о Сребреници суштински доживјела дебакл

Срна
Вучевић: Резолуција о Сребреници суштински доживјела дебакл

БЕОГРАД - Премијер Србије Милош Вучевић изјавио је да резолуција о Сребреници не доноси ништа добро и да је, иако је формално усвојена у Генералној скупштини УН, суштински доживјела дебакл.

Вучевић је за РТРС рекао да та резолуција неће доприниjети помирењу, нити учвршћивању односа између народа и држава на овим просторима.

-То је политички дебакл оних који су то радили. Горе главу и Србија и Српска. Нисмо геноцидан народ, нисмо ни лоши људи. Требало би више да радимо и политички да се боримо за нас и ту нема одустајања - рекао је Вучевић и додао да је поносан на заједништво и саборност Српске и Србије.

Вучевић је навео да су, упркос огромном политичком форсирању, уцјенама и свему што се дешавало претходних дана како би резолуција била усвојена и како би се стигматизовао српски народ, Србија и Република Српска заједно са двijе трећине човјечанства и већином држава показале јасно и гласно шта је истина.

Он је додао да је то за дивљење, с обзиром на величну и геополитичку снагу Србије и Српске, које су успеле да, како је рекао, "о јаду забаве" оне који имају силу и моћ и алате за притиске.

Вучевић је подсјетио да институције БиХ у складу са Дејтонским споразумом нису ни учествовале, нити се изјашњавале о тој резолуцији.

-Дејтонска БиХ није предложила ту резолуцију, нити је имала прилику да учествује у њеном конципирању и изгласавању, то је елементарна грешка и пропуст да резолуција не може у даље правне поступке - навео је Вучевић.

Он је нагласио да ће резолуција погоршати односе и узбуркати страсти, пробудити неке духове прошлости и да је дала подлогу да други народи, па и српски народ, тражи резолуцију да се осуди геноцид над њим.

Говорећи о гласању земаља у Генералној скупштини УН, Вучевић је захвалио Мађарској, чланици ЕУ и НАТО-а, премијеру Виктору Орбану и мађарском народу што су гласали против, као и Грчкој, Кипру и Словачкој који су били уздржани.

За земље у сусједству које су гласале за резолуцију, премијер Србије је рекао да свако ради свој посао, уз коментар да брука траје довијека.

Према његовим ријечима, Србија, Република Српска и српски народ су са већим дијелом свијета успели да кажу јасно и гласно шта је истина.

Како је истакао, јуче смо били свједоци озбиљних геополитичких промјена.

-Србија, Република Српска и српски народ нису усамљени. Нисмо геноцидан народ, добри смо људи. Идемо напред -нагласио је Вучевић.

Генерална скупштина Уједињених нација усвојила је јуче резолуцију о Сребреници са 84 гласа за, 19 против и 68 уздржаних гласова.

За резолуцију је било више уздржаних и држава које су гласале против, укупно, него што их је било за, односно за резолуцију о Сребреници гласало је само 43 одсто земаља чланица, док је чак 57 одсто било против или уздржано.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана