Возе пијани и дрогирани

Маријана Миљић
Возе пијани и дрогирани

Бањалука - Полиција је на подручју Српске у прошлој години ухапсила 4.820 пијаних и дрогираних возача, речено је у Министарству унутрашњих послова РС.

Нагласили су да је ухапшено 4.629 пијаних возача и 191, који је управљао возилом под дејством дроге и психоактивних супстанци те је од свих њих одузета возачка дозвола.

У Министарству су нагласили да је лани код једног возача евидентирано чак 29 казнених бодова због сталних саобраћајних прекршаја.

Полиција у Српској свакодневно приводи на тријежњење пијане возаче, а недавно је приведен и А. Ф. из Дервенте, који је у организму имао рекордних 3,03 промила алкохола.

Осим њега, полиција је лани често приводила и лица која су имала више од два промила алкохола у крви, а који су изазивали саобраћајне несреће и повређивали друга лица. Тако је полиција у фебруару 2014. године ухапсила Ж. П, који је пијан возећи аутомобилом ударио и повриједио десетогодишњег дјечака у улици Српске слоге у Рогатици.

Поред оних који свакодневно сједају пијани за волан аутомобила, чести су и они који мортус пијани превозе путнике, а да је тако потврдио је возач аутобуса предузећа "Боснаекспрес" из Добоја Аган М. (49), који је у организму имао 2,35 промила алкохола. Слична ситуација десила се и у Бијељини када је возач градског аутобуса "Семберија транспорт" Томислав Ковачевић приведен на тријежњење, јер је пијан возио аутобус којим свакодневно путују ученици основних и средњих школа.

Предсједник Удружења за унапређење саобраћаја града Бањалука Миленко Јаћимовић рекао је да у посљедњих пет година на путевима Српске у порасту број пијаних возача.

- Управо због тога је и у порасту број саобраћајних несрећа које ови возачи изазивају - рекао је Јаћимовић и додао да је у РС пуно већи број пијаних возача од 4.600, јер многи од њих избјегну полицијске контроле.

Јаћимовић је навео да је стање пуно горе, јер и полицијске акције на пијане возаче нису учестале. Он је навео да је прекорачење брзине најчешћи узрочник саобраћајних несрећа са тешким тјелесним повредама, док су одмах на другом мјесту пијани возачи.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић рекао је да се законска мјера којом је предвиђено да полиција возаче, код којих буде утврђено да имају више од једног промила алкохола у организму, приводи на тријежњење и одузима им возачку дозволу, показала и те како добром.

- У будућем периоду треба преузимати и друге мјере, јер је и даље велики број оних који возе у пијаном стању - казао је Радовић и додао да ће један од најважнијих задатака у овој години бити истраживање о томе колико особа на путевима у РС вози под утицајем алкохола.

Додао је да истраживања спроведена у Србији показују да је пијани возач најчешће мушкарац доби од 19 до 24 године.

- Због тога ћемо заједно са Ауто-мото савезом РС у средњим школама спровести истраживање међу ученицима да видимо колико конзумирају алкохол, да ли возе ако пију, да ли ће сјести у аутомобил с другом који конзумира алкохол - навео је Радовић и додао да се пажња мора посветити прекомјерној брзини, као највећом узрочнику саобраћајних несрећа.

Кампање

Миленко Јаћимовић је рекао да је потребно наставити спроводити бројне кампање и финансирати разне пројекте да би се коначно почео смањивати број оних који пијани сједају за волан.

- Потребно је пронаћи начин на који ће се моћи утицати на возаче да не сједају за волан када су пијани, јер на тај начин доведе у опасност свој живот, али и других учесника у саобраћају - казао је Јаћимовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана