Војска “прогутала” четири милијарде марака

Ведрана Кулага Симић
Војска “прогутала” четири милијарде марака

САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА - Ресор одбране на нивоу БиХ је у протеклих 16 година “прогутао” више од четири милијарде марака, а док странци и политички представници из ФБиХ махом тврде да су Оружане снаге (ОС) израсле у професионалну војску, из Српске одговарају да то није ни близу тако, да је проблема скоро колико и исписаних рачуна.

ОС БиХ су формиране 1. децембра 2005, а тим поводом јуче је у Сарајеву уприличена свечана церемонија те обиљежено 16 година постојања војске у том формату. Начелник Заједничког штаба ОС Сенад Машовић оцијенио је да су ОС израсле у респектабилну војну снагу, те стекле велико повјерење домаћих институција, становништва, али и значајан углед у међународној заједници. Министар одбране БиХ Сифет Поџић је поручио да, упркос потешкоћама, дочекују 16. рођендан са добрим резултатима, наводећи да је крај године у знаку одобрене донације од десет милиона евра за набавку опреме, возила за деминирање те медицинску подршку деминерском тиму. Обратио се и предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић који је рекао да након 16 година БиХ има професионалну војску која испуњава високе стандарде и спремну да одговори изазовима, а државни секретар у Министарству одбране Велике Британије Анабел Мекникол Голди рекао је да ОС представљају најбоље што ова земља има да понуди те да јединствене ОС стају најбољи начин да се штите интереси свих у БиХ.

Ресор одбране, у оквиру којег су ОС и укупно око 9.500 службеника, војника, официра и других војних лица, је апсолутни рекордер по потрошњи новца на годишњем нивоу у БиХ. Према подацима из ревизорских извјештаја од 2005, па закључно са 2020. годином потрошили су више од 4,3 милијарде марака. Од тога је убједљиво највише новца отишло за плате и накнаде, те припадајуће порезе и доприносе, а то потврђује и податак да је само лани, за те намјене, отишло око 90 одсто буџета.

Замјеница предсједавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбједност у Парламенту БиХ Душанка Мајкић подвукла је јуче за “Глас Српске” да није сагласна са порукама из Сарајева, поткрпљујући то подацима до којих сваке године долази парламентарни војни повјереник, а који указују на изузетно лоше стање у касарнама, проблеме у вези са исхраном војника и осталих те возила чија старост премашује неколико деценија. Нагласила је да до сада никада није урађена озбиљна анализа која би показала за шта је потрошен толики новац.

- Лоше је када се не зна за шта је толики новац отишао и шта смо од свега тога добили. Не знамо каква је ефикасност ОС, а разлог за то је што кључно тијело за парламентарни надзор над сектором одбране и безбједности не врши свој посао на задовољавајући начин - нагласила је Мајкићева.

Министар одбране се, каже, сада понаша потпуно апсолутистички јер му то предсједавајући Заједничке комисије из СДА омогућава.

- Постоји пуно ствари које не знамо, али је јасно да за толико новца, колико је потрошено, не може се рећи да су ОС оправдале постојање. Најчешће се чује од странаца да је то најбоља реформа, али тешко да би могла издржати тестирање да би се то и доказало - сматра Мајкићева.

Осврћући се на податке које у годишњом извјештајима даје парламентарни војни повјереник, Мајкићева подсјећа да се сваке године понавља исто и да је то тренутно једини примјер озбиљнијег праћења стања у редовима ОС.

- Министарство одбране, али и Заједнички штаб не воде довољно рачуна - категорична је Мајкићева.

ОС су, осим по потрошњи, поново дошле на врх политичког дневног реда у БиХ, након што је Република Српска најавила повлачење сагласности на формирање заједничке војске. Претходних година, посебно од стране представника Српске, у неколико наврата било је захтјева да се знатно смањи број припадника ОС БиХ, али то није подржано.

- БиХ не може обезбиједити додатна средства. И ово што сада троше је огроман новац. Рјешење је у смањењу броја војника, али Бошњаци, када им то кажете, аутоматски скачу против – закључила је Мајкићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана