Војничко гробље у Миљевићима постало спомен-обиљежје од изузетног значаја: Српска памти хероје

Срна
Војничко гробље у Миљевићима постало спомен-обиљежје од изузетног значаја: Српска памти хероје

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је Срни да је одлука Владе Републике Српске да Војничко гробље у Миљевићима уврсти међу спомен-обиљежја од изузетног значаја за Српску веома важна са аспекта његовања културе памћења, на чему и Градска управа Источно Сарајево ради веома посвећено.

Ћосић је истакао да је Влада Српске овом одлуком дала велики допринос напорима да се на најбољи начин трајно ода почаст херојима Источног Сарајева и Сарајевско-романијске регије, који ту почивају.

Према његовим ријечима, укупно 4.211 погинулих бораца и 2.967 погинулих цивила током Одбрамбено-отаџбинског рата са простора Сарајевско-романијске регије је огромна жртва за Републику Српску и најмање што се може учинити јесте да ти људи никада не буду заборављени.

-Они су страдали за све нас и за слободу коју данас овдје живимо и искрено поздрављам сваку одлуку која иде ка томе да сјећање на њих никада не изблиједи -  истакао је Ћосић.

Предсједник Борачке организације Источно Ново Сарајево Драгиша Тушевљак поздравио је одлуку Владе Републике Српске да војничко гробље у Миљевићима у Источном Сарајеву уврсти међу спомен-обиљежја од изузетног значаја.

Према његовим ријечима, Борачка организација Источно Ново Сарајево 2014. године упутила је захтјев Министарству рада и борачко-инвалидске заштите да се гробље Миљевићи, као и гробље Врањеш уврсте на листу споменика од велике важности.

-У гробљу Миљевићи сахрањено је 138 српских бораца, међу којима и 15 руских добровољаца који су се борили на страни Војске Републике Српске, а на гробљу Врањеш сахрањено је 96 бораца - рекао је Тушевљак Срни.

Тушевљак је истакао да је за општинску Борачку организацију значајна ова одлука због тога што је Влада Републике Српске њеним доношењем истакла значај који Источно Сарајево има у Републици Српској.

Он је навео да су људи са овог подручја имали важну улогу у стварању Републике Српске, за шта су дали и људске животе, али и материјалне ствари, због чега заслужују посебно мјесто у Републици Српској.

На сједници Владе Републике Српске која је одржана у четвртак, 29. фебруара, Војничко гробље у Миљевићима код Источног Сарајева, Спомен-костурница у невесињском насељу Гвозд и Ново гробље у Бањалуци уврштени су међу спомен-обиљежја од изузетног значаја за Републику Српску.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана