Власт у Будви биће компликовано формирати

GS
Foto: Arhiva

​БУДВА - Власт у Будви биће компликовано формирати, јер нико од потенцијалних предизборних савезника нема потребних 17 од 33 мандата, што значи да ће се можда правити "непринципијелне" коалиције, док аналитичари не искључују ни нове изборе. Распоред снага готово је исти као и прије изласка на биралишта.

То показују незванични резултати избора, који су одржани у недјељу у једној од најбогатијих црногорских општина.

Према подацима Демократа са свих бирачких мјеста, листа "За будућност Будве", предвођена Младеном Микијељом, освојила је 2.837 гласова (25,4 одсто, девет мандата), "Будва наш град" Николе Јовановића 2.667 (23,9 одсто, девет мандата), Демократска партија социјалиста (ДПС) 2.226 (19,9 одсто, седам мандата), Демократе 1.194 (10,7 одсто, четири мандата), Покрет Европа сад (ПЕС) 780 (6,9 одсто, два мандата), Грађански покрет (ГП) УРА 549 гласова (4,9 одсто, један мандат) и Социјалдемократска партија (СДП) 514 (4,6 одсто, један мандат).

Испод цензуса остали су Црногорска европска партија (ЦЕП), која је освојила 239 гласова, и листа Божидара Вујичића, која је добила подршку 149 бирача. 

Излазност је била близу 60 одсто, више него на парламентарним изборима прошле године (51,78 одсто), али мање него на локалним изборима 2022. (62,26 одсто).

На изборима у недјељу најгоре је прошао ПЕС, поцијепани бивши Демократски фронт (ДФ) незнатно је пао у односу на претходне локалне изборе, Демократе су освојиле мање гласова него кад су биле с Демосом прије двије године, али су задржале мандате, слично као и ГП УРА.

"Ако се листе Микијеља и Јовановића не договоре, нема власти без ДПС-а", оцијенио је методолог и политички аналитичар Милош Бешић на ТВ Вијести.

Додао је да не искључује ни могућност нових избора.

"Да ставимо све у исту корпу, и СДП, и ПЕС, и ГП УРА, дакле, све да ставимо у исту корпу и додамо једну од ове двије листе, нема довољно мандата. Једноставно нема. При чему тај један СДП-ов мандат ће прије да инклинира ка некој другој страни...", казао је Бешић.

Микијељевим и Јовановићевим листама биће потребно да на своју страну придобију најмање осам одборника да би направили власт.

И док је Андрија Мандић, лидер Нове српске демократије (НСД), у Будви био више него јасан да једино неће преговарати са ДПС-ом, из Јовановићевог табора поручили су да неће ни с том странком, ни с Мандићем. 

Сукоб између бивших чланова НСД-а резултирао је "отцјепљењем" Јовановићеве групе, која подржава притвореног челника Будве Мила Божовића, па су на ове изборе изашли у двије колоне.

Микијељев маневар је сужен, јер СДП је остао јасан да са њима не жели да преговара, чиме ни са четири одборника Демократа, два ПЕС-а и једним одборником ГП УРА немају потребних 17 одборника.

Са друге стране, Јовановићу је отворен простор да разговара са Демократама, ПЕС-ом, ГП УРА и СДП-ом и на тај начин обезбиједи 17 одборника. Такође, Јовановић би могао да обезбиједи и мањинску подршку ДПС-а и њихових седам одборника, те да с одборником СДП-а формира власт и на тај начин, без Демократа, ГП УРА и ПЕС-а управља градом.

Из ДПС-а кажу да се будућа власт у граду не може без њих формирати.

Носилац листе ДПС-а Никола Миловић изјавио је да будуће власти у Будви неће бити без те странке. Он је оцијенио да је ДПС друга најјача листа на локалном нивоу те најјача партија на државном.

Миловић је рекао да је ДПС унаприједио резултат у односу на парламентарне изборе.

"Иако смо тада наступали у широкој коалицији, сада смо порасли за 40 одсто и са пет манадата дошли до седам", казао је он.

ДПС је освојио два мандата више него што је 2022. године освојио у коалицији са СДП-ом, СД-ом и Грађанском иницијативом (ГИ) "21. мај", али је самостално у недјељу освојио за око седам одсто мање гласова него тада, док је коалиција СДП-а, СД-а и Либералне партије у недјељу освојила 4,6 одсто гласова, али један мандат, док је до сада СДП имао два, а СД и ГИ "21. мај" по један.

Носилац листе СДП-а Петар Оџић рекао је да је коалиција коју је предводио остварила изврстан резултат и тако добила "подстријек и стимуланс" за "предстојеће државне изборе", које, како је оцијенио, очекују крајем године.

Поручио је да им, као коалицији грађанске оријентације, долази у обзир сарадња са било којом коалицијом формираном на тим основама.

ПЕС, са освојених нешто мање од 800 гласова, који први је пут учествовао на локалним изборима у Будви, доживио је крах и у односу на очекивања аналитичара и странке, и у односу на посљедње парламентарне изборе, кад су освојили 2.300 гласова, и у односу на први круг предсједничких избора, кад је њихов кандидат, а сада бивши члан Јаков Милатовић, предсједник Црне Горе, освојио близу 2.700 гласова.

Изборни дан у Будви протекао је, за разлику од многих претходних, мирно, без инцидената, али и неправилности на биралиштима. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана