Владу у Посавском кантону формирали без Срба

Ведрана Кулага Симић
Владу у Посавском кантону формирали без Срба

ОЏАК - Изгласавање новог сазива Владе у Посавском кантону, у којој ниједан министар није из реда српског народа, представља нови шамар за Србе у ФБиХ, а због таквог епилога највјероватније ће бити покренута и процедура оцјене уставности тог органа пред федералним правосуђем те затражено активирање механизма заштите националног интереса.

Нови састав кантоналне владе потврђен је на јучерашњој сједници Скупштине кантона, гдје већину имају партије са хрватским предзнаком са ХДЗ-ом БиХ на челу, странком из које долази и потпредсједница тамошњег парламента из реда српског народа Светлана Камењаш, а посланике имају још и СДА, СДП и ПДА.

Према наводима саговорника “Гласа” министарске позиције су распоређене тако да ће у осам фотеља засјести Хрвати из ХДЗ-а и један Бошњак из СДП-а те ће тај сазив бити један од ријетких, а можда и једини након избора у којем неће бити Срба на министарским позицијама. Представници српског народа у том кантону, међу којима је одборник у Скупштини Оџака Дамир Иветић, тврде да су прије двадесетак дана тражили састанак са Камењашевом, али да је одговор изостао. Највише јој замјерају што је, као званична представница Срба, у том кантону гласала за избор владе без представника српског народа. 

- Камењашева је из реда српског народа, изабрана је искључиво гласовима ХДЗ-а на позицију у кантоналној Скупштини и федералном Дому народа је само јер се изјаснила као Српкиња. А гласала је за неуставни састав нове кантоналне владе. Тамо је морао да буде барем један представник Срба, а ово што је било овдје је исто оно на шта се ХДЗ стално жали када је у питању случај “Комшић” - рекао је Иветић, који је и предсједник Општинског одбора СНСД-а, за “Глас Српске”.

СНСД је, посјећа, у ФБиХ добио више од 7.000 гласова и нема ниједно мјесто у федералној извршној и законодавној власти, а ХДЗ БиХ је у Српској добио тек нешто више од 1.700 гласова те има свог човјека на једном директорском мјесту на републичком нивоу.

- Руководства СНСД-а и ХДЗ-а морају да се договоре о сарадњи у ФБиХ. Ако не дође до тога, српски народ у ФБиХ ће нестати јер нема своје представнике - истакао је Иветић подсјећајући да је само једном у послијератној историји у кантоналној влади био представник српског народа. 

Потврдио је да су на истом становишту сви легитимни представници Срба у федералном Дому народа те да ће настојати да покрену витални национални интерес.

- Не тражимо да министар буде из СНСД-а, већ да буде бар један припадник из реда српског народа у Влади Посавског кантона - истакао је Иветић који је додао да у већини кантона, од укупно десет у ФБиХ, гдје су након избора конституисане владе, имају министри из реда српског народа. 

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић каже да су прекршена права конститутивних народа, најављујући и то да ће бити покренута процедура уставности Владе пред Уставним судом ФБиХ.

Мандатар Ђуро Топић (ХДЗ БиХ), на питање да ли је тачно да у Влади Посавског кантона неће бити Срба, одговорио је Срни: “Можда”, додајући да ће Влада бити формирана у складу с Уставом да ће састав бити онакав какав је био у претходним мандатима.

Интереси

Епилог гласања на сјеверу БиХ коментарисао је и потпредсједник Градског вијећа у Мостару Велибор Миливојевић (СНСД).

- Увијек кажем да не волим вагати колики је и какав ко Србин. Међутим, у ФБиХ имамо ситуацију да су у органима власти Срби који нису бирани српским гласовима и који никада нису проговорили ни о једном проблему српског народа. То јасно говори да они не заступају српски народ ни његове интересе, него странке из којих долазе - оцијенио је Миливојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана