Влада Републике Српске: Адекватно одговорити на пресуду у арбитражном спору у предмету "Вијадукт"

Срна
Влада Републике Српске: Адекватно одговорити на пресуду у арбитражном спору у предмету "Вијадукт"

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске данас је на посебној сједници задужила све надлежне институције и адвокатски тим да искористе све расположиве правне механизме с циљем давања адекватног одговора на пресуду у арбитражном спору у предмету "Вијадукт" и заштите интереса Републике Српске.

Влада се упознала о информацији о активностима у вези са пројектима хидроенергетског система Врбас и мале хидроелектране Бочац два на ријеци Врбас и у вези са одлуком Међународног центра за рјешавање инвестиционих спорова /ИЦСИД/ у арбитражном спору АРБ/16/36, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Посебној сједници присуствовали су предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, наводи се у саопштењу.

Арбитражни поступак вођен је у Вашингтону и, према арбитражној одлуци, Српска треба да плати словеначкој фирми "Вијадукт" 90 милиона КМ.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је раније данас да је "Вијадукт" раније самоиницијативно раскинуо уговор са Владом Српске и да је за то тражио велики новац, без доказа према Влади Српске или независној ревизорској кући да су иједну марку негдје уплатили.

Ђокић сматра да у овој арбитражи има политике и да је арбитражна одлука дубоко политички мотивисана. Он је рекао да готово ништа од аргумената Републике Српске у арбитражном поступку није уважено, док су уважени готово сви аргументи друге стране.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана