Влада донијела одлуку о повећању најниже плате у Српској на 540 марака

Г.С.
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА - На данашњој сједници Владе разматран је сет закона у вези повећања плата радницима у Српској. Донесена је одлука о повећању најниже плате на 540 КМ.

У наредних сат или два затражићемо посебну сједницу Народне скупштине како би закони прошли процедуру до краја маја и како би њихова примјена била од 1. јуна рекао је премијер Радован Вишковић, додајући да има информацију да ће колегијум Скупштине бити 24. маја.

– Кроз сет закона Влада се одриче 70 милиона КМ који ће бити преточени у повећање плата у јавном и приватном сектору – рекао је Вишковић.

 Влада Републике Српске данас је разматрала Закон о платама запослених у јавним установама у области здравства Републике Српске, Закон о измјенама Закона о платама запослених у области високог образовања и студентског стандарда, Закон о измјенама Закона о платама запослених у основним и средњим школама и ђачким домовима, Закон о измјени Закона о платама запослених у области културе, те Закон о платама запослених у области правосуђа.

Највише несугласица са синдикатима било је у здравственим сектору, за плату од 800 марака повећање износи 8 одсто, за плату од хиљаду марака 7,7 одсто, за плату преку 2.500 КМ повећање је 6,6 одсто, прецизирао је Вишковић

– Примјећено је да су дежурства и прековремени рад у здравству, били мање плаћени, и то је сада кориговано и биће плаћено као редован рад – рекао је Вишковић.

Умањење од 70 милиона марака у буџету биће надокнађено растом прихода, тврди премијер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана