Висок ниво економске сарадње, али може и боље

Срна
Висок ниво економске сарадње, али може и боље

Сарајево - БиХ и Турска достигле су, осим добрих и пријатељских односа, висок ниво економске сарадње, с обзиром да обим спољнотрговинске размјене износи 500 милиона долара, али међусобни односи могу да буду још бољи.

Оцијењено је ово данас у Сарајеву током састанка чланова Предсједништва БиХ и предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана.

Обраћајући се новинарима након овог састанка, предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић апострофирао је значај одлуке Владе Турске да повећа квоте увоза меса из БиХ у Турску, на чему је захвалио у име домаћих произвођача меса.

 Према његовим ријечима, план да ова квота достигне ниво од 10.000 тона на годишњем нивоу биће велика ствар за прехрамбену производњу у БиХ, а одређени резултати очекују се и на плану извоза млијека и млијечних производа, поготово ако се има у виду чињеница да је Хрватска ушла у ЕУ.

“Међу нама нема несугласица и имамо заједничке погледе не само на правце будуће економске сарадње у разним привредним областима, инвестиција и друго, него и на сарадњу у области борбе против тероризма”, истакао је Иванић.

Турски предсједник оцијенио је да је данашња посјета турске делегације Сарајеву значајан допринос одрживом развоју односа БиХ и Турске, посебно на економском плану.

Ердоган је најавио да ће након данашњег састанка у Предсједништву БиХ, те након састанака турске делегације са представницима законодавне и извршне власти и бизнисменима из обје земље, бити повучени конкретни потези на плану јачању сарадње у области војне и намјенске индустрије, као и прераде дрвета, аутоиндустрије, инфраструктуре, те туризма и културе.

 ”На војном плану подржавамо пут БиХ ка NATO, на политичком интеграцију у ЕУ, а на економском пољу дајемо снажну подршку бржем привредном развоју БиХ”, поручио је Ердоган.

Према његовим ријечима, спољнотрговинска размјена БиХ и Турске из 2012. године са три милиона долара повећана је на 80 милиона, што је значајно утицало на смањење спољнотрговинског дефицита обје земље.

 Одговарајући на питање новинара у вези са чињеницом да је Турска транзитно подручје за грађане БиХ који одлазе на ратишта у Сирији у друге исламске државе, Ердоган је рекао да је званична Анкара у посљедње вријеме у БиХ вратила 141 безбједносно сумњиво лице, док чак 14.000 таквих лица има забрану уласка у Турску.

Истовремено, Иванић је одговорио да безбједносно-полицијске агенције БиХ и Турске добро сарађују на плану борбе против тероризма и превенције ове глобалне пошасти.

“Борба против тероризма заједнички је интерес и БиХ и Турске”, нагласио је Иванић.

Он је додао да се Турска налази у сложеној ситуацији, јер је на граници изложеној опасности од екстремизма и тероризма.

Представници ресорних министарстава БиХ и Турске потписали су данас у Сарајеву низ меморандума и споразума у вези са сарадњом на плану дипломатске обуке, информатичке технологије, ветеринарства, превоза путника и роба, као и образовања, науке и културе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана