Вишковић: Шмит ће морати доћи у Суд БиХ

Срна
Вишковић: Шмит ће морати доћи у Суд БиХ

БАЊАЛУКА - Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас у Бањалуци да ће се Кристијан Шмит морати појавити у Суду БиХ као свједок у процесу који се води против предсједника Републике Српске Милорада Додика.

"Волио бих да се Шмит не појави у Суду БиХ као свједок у поступку против предсједника Додика, али би након тога Суд БиХ морао да распише налог за његово привођење и зато очекујем да ће побјећи и то ће бити дефинитивно рјешење за БиХ", рекао је новинарима Вишковић, коментаришући могућност да Шмит буде свједок у поступку против Додика.


Он је истакао да би најбоље било да Шмит, након прославе Божића, остане у својој земљи.

"Нема више могућности да ли ће или не доћи у Суд БиХ. Тужилац је заковао да мора доћи, као и судија за претходни поступак зато што је у оптужници речено да ће се улога високог представника ријешити у главом претресу. Према томе, да би тако било он мора доћи у Суд БиХ. Тужилац у оптужници четири пута помиње Додика, као оптуженог, а двадесет пута се позива на Шмита и његове одлуке. Ако је Додик у судници, онда треба бити и Шмит", додао је Вишковић.

Он је нагласио да Додикова одбрана тренутно има 113 питања за Шмита који мора да покаже папир да ли је легално у БиХ, те на основу којег закона може доносити законе.

Премијер Српске је навео да је сигуран да ће процес бити суђење Шмиту и БиХ.

"Мало су се упецали у своје намјере и зато им се журило. Мислили су да иду славити Божић у својим земљама, а да до тада забране политички рад Додику и да га оптуже, али су се преиграли. Сада би најрадије да се из овога ишчупају, али мислим да не могу", рекао је Вишковић.

Рочиште у предмету против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника" Милоша Лукића одгођено је ове седмице пред Судом БиХ, након што је одбијен захтјев адвокатског тима одбране да овај предмет буде пребачен у надлежни суд у Бањалуци. Након одбијања захтјева, тим одбране предсједника Српске има могућност жалбе.

Додик и Лукић, оптужени за непоштовање одлука Кристијана Шмита, 16. октобра на рочишту у Суду БиХ рекли су да не разумију оптужницу, након чега је констатовано да су се оптужени изјаснили да нису криви.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана