Додик: Оптужница неразумљива, пресуда већ донесена

ГС
Foto: РТРС

САРАЈЕВО - Предсједник Републике Српске и лидер СНСД Милорад Додик изјаснио се данас у Суду БиХ о кривици, према потврђеној оптужници Тужилаштва БиХ за непоштовање одлука Кристијана Шмита.

Он је у свом првом обраћању након рочишта поручио како је оптужница неразумљива али и додао како је пресуда већ донесена.

- Не разумијем оптужницу, нисам се изјаснио да ли сам крив - рекао је он.

Након изјашњавања и Лукића, који је имао исти одговор, судија за претходн постпупак Јасмина Ћосић Дедовић констовала је да су се оптужени изјаснили да нису криви.

Приликом рочишта Додик није желио устати на што је судија упозорила да не поштује Суд, а он је додао да га боле леђа и да не може устати.

Додик је рекао да нема појма шта се налази у оптужници и да је не жели читати, а приликом узимања података о датуму рођења рекао је да "о томе нема појма, јер није био свјестан".

Он је изјавио да у Уставу БиХ нигдје не пише да БиХ има Суд и Тужилаштво, те да није разумио на чему је тако нелегално и неуставно Тужилаштво засновало оптужницу против њега.

"Не могу да вјерујем да у Тужилаштву и Суду тако заснованом сједе правници који игноришу чињеницу да се у Уставу БиХ каже да једино законодавну активност у БиХ спроводи Парламентарна скупштина и нико више", рекао је Додик новинарима по изласку из Суда БиХ на којем је одржано рочиште о изјашњењу о кривици по тужби против њега.

Додик је истакао да је немогуће да Тужилаштво и Суд прихватају одлуке Кристијана Шмита, неовлаштеног странца којег није именовао Савјет безбједности УН.

"Ово је политички процес у којем се жели обрачунати са Републиком Српском и са мном као њеним предсједником, зато што сам поштујући Устав Републике Српске потписао указ о проглашењу закона који је прошао укупну процедуру у Народној скупштини“, рекао је Додик.

Нелегални високи представник у борби против легалног предсједника Српске

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић поручио је да је нелегални високи представник без релевантиних докумената и Резолуције у броби против легалног предсједника Српске Милорад Додик.

Стевандић је рекао да предсједник Српске који има, не само демократски капацитет који нелегални Шмит нема, него има и правни легитимитет у одлукама народна и Народне скупштине Српске, не може да изгуби поступак.

- Овдје имамо одлуку неколико моћних земаља које себе називају међународном заједницом да је њихова воља изнад одлука Савјета безбједности и легалних органа, а они себе лажно називају међунаордном заједницом - додао је Стевандић.

Стевандић је рекао да ће у овом случају да буде она народан: "Ко другоме јаму копа, сам у њу упада“.

- Ископали су велику рупу у коју би требало да упадне предсједник Додик али у ти рупу ће упасти нелегални високи представник који је покушао да наметне законе. Шмит ће са собом повући и све оне који су са њим радили на том послу, укључујући и Уставни суд, па ће бито она 'Ко другоме јаму копа, сам у њу упада' - закључио је Стевандић.

Сања Вулић упоредила Додиково суђење са процесом који се води против Трампа

Додик стигао у Суд

Додик је у пратњи адвоката Горана Бубића и спрског члана Предсједништва БиХ Жељаке Цвијановић кроз вип улаза ушао у зграду Суда БиХ.

Поред Додика, Тужилаштво БиХ је оптужило и Милоша Лукића, в. д. директора “Службеног гласника РС”.

Додиков долазак изазива велики интерес јавности и медија. У Суд је стигло на стотине захтјева бројних удружења да присуствују Додиковом рочишту. Због свега тога од петка влада право опсадно стање у овој институцији, будући да се мора осигурати несметан почетак суђења.

Амбасада Русије: Шмит није легитиман високи представник, ОХР ствара заблуду

Према сазнањима Аваза, Суд БиХ има процјену да ће испред ове институције данас бити више од 700 особа.

И припадници ЕУФОР-а испред Суда

Испред Суда БиХ се поред јаких полицијских снага налазе и припадници ЕУФОР-а. 

Подршка

У Сарајево су, да би подржали Додика и Лукића, замјеник предсједавајућег Савјета министара Сташа Кошарац, министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић, посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић, шеф клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић, дрпски делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић као и замјеник министра одбране у Савјету министара БиХ Александар Гогановић.

Ту су и потпредсједник Скупштине Републике Српске Ања Љубојевић, градоначник Источног Сарајева Љубиша Ћосић и наченици општина уџставу града.

Због Додиковог доласка у Сарајеву појачано присуство полиције

Белики број полицијских снага

Како би се отклониле све сигурносне сметње, затражен је и већи ангажман полицијских снага, прије свега Полицијске управе Нови Град, која ће, уз помоћ Судске полиције, осигуравати ред испред Суда и Тужилаштва БиХ. За ред унутар Суда задужена је Судска, а за ван полиција КС. Наравно, задужена је о свему и Дирекција за координацију полицијских тијела.

Према распореду који је објављен на интернет страници Суда БиХ, Додик и Лукић би о кривици требали да се изјашњавају између 13.00 и 16.00 часова, и то пред судијом Јасмином Ћосић Дедовић, чије изузеће је раније тражио бранилац предсједника Српске.

Неодржив политички и правни систем

Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир изјавио је Срни да је судски процес против предсједника Српске Милорада Додика, који данас почиње пред Судом БиХ, показатељ колико је политички и правни систем у БиХ неодржив и да је оваква ситуација могућа само у неодрживој БиХ.

- Овдје је ријеч о нападу на човјека који је симбол борбе Републике Српске за њену уставну позицију и борбе српског народа за позицију коју Милорад Додик брани константно у овом политичком систему који је све више неодржив - истакао је Будимир.

Према његовим ријечима, ово је једна ситуација која је могућа само у недодрживој БиХ да неуставна институција Суда БиХ суди уставној институцији предсједника Републике Српске који је поступао само у складу са уставима Републике Српске и БиХ.

Будимир је истакао да је ово само показатељ колико је читав политички и правни систем у БиХ неодржив и да није ништа друго већ протекторат који треба да омогући једном народу доминацију над друга два.

- Исход овог суђења може да буде само један, а то је одбрана Републике Српске и њених институција. Ми из овога морамо да изађемо само на један начин, а то је као побједници - рекао је Будимир.

Ковачевић: Републици Српској нико неће судити, а посебно не пресуђивати

Српски делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић изјавио је данас у Сарајеву да Републици Српској нико неће судити, а посебно пресуђивати.

Уочи почетка рочишта о изјашњењу о кривици предсједника Републике Српске Милорада Додика по тужби Тужилаштва БиХ, Ковачевић је испред Суда БиХ рекао да данас овдје почиње процес најригиднијег политичког прогона у цијелом свијету.

Према његовим ријечима, ситуација у БиХ је таква да постоји човјек којег нико није изабрао, именовао, који нема никакав мандат, ни легитимитет, и за којег ће се испоставити да илегално борави у БиХ, а који је себи дао за право да буде изнад парламената, власти, изнад свега.

"Он је себи сада дао за право да прогони предсједника једне републике, Републике Српске, који је изабран на слободним, демократским изборима и на таквим изборима добио мандат од грађана и којег он сада гони што је извршавао своје уставом одређене дужности и обавезе", истакао је Ковачевић.

Цвијановић: Побиједићемо заједно и сложно

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да ће "заједно и сложно, као и увијек" побиједити у судском процесу који је покренут против предсједника Републике Српске Милорада Додика због непоштовања одлука Кристијана Шмита.

"Побиједићемо, јер знамо шта бранимо. Заједно и сложно, као и увијек", навела је Цвијановићева на "Инстаграму".

Почиње суђење Додику и Лукићу: Правни циркус у Суду БиХ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана