Веселин Вујовић, начелник општине Билећа: Дугови нас даве, али нисмо банкротирали

Анита Јанковић Речевић
Веселин Вујовић, начелник општине Билећа: Дугови нас даве, али нисмо банкротирали

Билећа није банкротирала, нити ће банкротирати. Општина се дуже вријеме мучи са финансијама, није никаква тајна да су нам рачуни често блокирани, али боримо се и вјерујем да ћемо испливати из кризе.

Истакао је ово у интервјуу за “Глас” начелник Билеће Веселин Вујовић сумирајући утиске које је у јавности изазвала посљедња блокада општинског рачуна након што је Централни регистар хартија од вриједности крајем прошле седмице започео принудну наплату због кашњења у исплати дуга по основу емисије обвезница из 2022. године.

- Многи говоре да је Билећа банкротирала, али није тачно. Истина је да општински рачуни из мјесеца у мјесец буду блокирани, али навикли смо функционисати с тим. У петак нам је рачун блокиран, али, ево, већ је одблокиран. Обично будемо у блокади неколико дана, онда буде мањих прилива новца па нас одблокирају. Током 2022. године били смо 57 дана у континуитету  блокирани, кад смо то преживјели, све ћемо - рекао је Вујовић.

ГЛАС: Стање у локалној каси је тешко већ дуже вријеме. Шта даље?

ВУЈОВИЋ: Борићемо се исто као и претходне три године. Већ дужи период обавезе су веће од мјесечних прилива. Републичке власти су претходној општинској администрацији дозволиле да не плаћају порезе и све што иде уз то, па су нагомилали дуг према Пореској управи, добављачима, радницима за плате у висини од 20 милиона КМ и то је оно што нас дави. За ове три године успјели смо смањити дуговања за 2,5 милиона КМ, те број запослених за 95. Јако је тешко све то попеглати. Планирани буџет за ову годину је 11,5 милиона КМ, мада сумњам да ћемо успјети толико реализовати.

ГЛАС: Јесте ли тражили помоћ Владе Српске?

ВУЈОВИЋ: Влада нам је већ помагала, а вјерујем да ће опет. Добили смо два милиона КМ за стимулативне отпремнине, а помогла нам је и са једном исплатом минималца за све запослене, те са 150.000 КМ да платимо рачуне за струју.  Имамо обећање да ће нам Влада Србије помоћи са 1,95 милиона евра, од чега би милион требало да иде за санацију општинског буџета.

ГЛАС: Колико плата се дугује радницима?

ВУЈОВИЋ: Посљедња примања радницима су исплаћена за октобар прошле године, док су они запослени који нас туже, а њих је око 70 одсто, примили плату за јануар ове године.

ГЛАС: Да ли и Вама касни плата?

ВУЈОВИЋ: Касни, наравно, али нећу одустати од борбе. Немам право да одустанем, народ ме је изабрао. Дао ми повјерење да се поштено борим за овај град, што и радим са својим сарадницима.

ГЛАС: Вјерујете ли да постоји могућност да општина почне редовно измиривати своје обавезе и када би то могло да се деси?

ВУЈОВИЋ: Дуговања су превелика да би се могло очекивати брзо рјешење.  Дуг се калемио најмање десетак година, остало се дужно свакоме коме се могло. Када сам сјео у фотељу начелника, на платном списку било је 287 радника. То је катастрофалан број за једну малу општину јер је више од 65 одсто буџета ишло само на плате. Сада је то далеко мање. Свјетло на крају тунела, смањењем дуга и броја запослених, полако се назире.  

ГЛАС: Какав је однос становништва према општини с обзиром на цјелокупну ситуацију? Да ли одлазе, напуштају огњишта?

ВУЈОВИЋ: Рекао бих да становништво одлази једнако као и свуда. Миграције су у тренду, то сада није лако зауставити, поготово у малим општинама гдје не постоји велики избор радних мјеста. Млади оду да студирају и по завршетку факултета се не враћају у Билећу.

Кандитатура

ГЛАС: Хоћете ли се поново кандидовати за првог човјека Билеће?

ВУЈОВИЋ: Уколико ме предложи Српска демократска странка - хоћу. Има неких разговора и понуда, али није то још званично. Видјећемо шта ће бити, али стојим на располагању народу Билеће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана